Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Menej ropy z Iránu, ďalšie zdražovanie?! Až 10 eur na nádrži!
Zdielať na

Menej ropy z Iránu, ďalšie zdražovanie?! Až 10 eur na nádrži!

Vzhľadom na možný konflikt s Iránom bude z tejto krajiny prúdiť do sveta menej ropy. A to znamená, že sa bude ropa drahšie nakupovať. Nuž a na rad príde ďalšie zdražovanie pohonných hmôt. Na jednej nádrži priemerného auta to môže byť až 10 eur!

"Pri tom 20 až 30 percentnom náraste ceny ropy, do tých 20 centov nie je vôbec vylúčené," ponúka pre motoristov šokujúce čísla analytik portálu Natankuj.sk Tomáš Novotný.

Ak teda dnes platíme za liter benzínu v priemere 1,48 eura za liter, po zdražení by to bolo 1,68. Pri 50-litrovej nádrži dnes stojí jedno natankovanie cez 70 Eur, po novom to môže byť cez 80. Hovorí Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko: "Ak by došlo k zablokovaniu Hormuzského prielivu, nemožno vylúčiť ani takéto prudké, ale krátkodobé výkyvy."

Čím ďalej, tým horšie...

Pre porovnanie: v roku 2008, keď ceny benzínu i nafty boli u nás najnižšie, natankovanie benzínu za 50 Eur vydalo na cestu z Bratislavy do Revúcej a späť. Pri dnešných cenách to vydá už len na jednosmernú cestu do Humenného. V prípade, že zdražie o 20 centov, postačí to už len na jednosmernú cestu do Košíc, či do Prešova.

Benzínové motory prerobiť na LPG

Táto situácia bude podľa analytikov tlačiť  na ľudí, aby si hľadali nové alternatívne palivá. Napríklad plyn, ktorý je lacnejší a navyše, zdraženie mu ani nehrozí. "Ak mám benzínový motor, popremýšľať nad investíciou a prerobiť ho trebárs na LPG," vraví dopravný konzultant Maroš Palesch. Alebo sa rozhodnúť pre kúpu auta s iným pohonom. Niečo sa dá ušetriť aj na spôsobe jazdy. "Treba jazdiť plynulejšie, relatívne pokojne, nie plný plyn - plná brzda," odporúča Maroš Palesch.

Najviac ušetríte, ak pôjdete vlakom, či autobusom...

A samozrejme, stále najvýraznejšie ušetríme, keď budeme cestovať vlakom, či autobusom. Už teraz najmenej o polovicu. Pokiaľ ide o hrozbu zdražovania vďaka Iránu, sú tu aj dobré správy. "Keby aj došlo k najhoršiemu scenáru, ten ponukový šok bude zrejme len krátkodobý," zmierňuje paniku Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko.

Navyše, terajšia cena ropy už hrozbu zablokovania Hormuzského prielivu zarátala. Tomáš Novotný, analytik portálu Natankuj.sk: "Informácia o embargu je známa dlhšie, trhy zareagovali už vtedy."

Krásna žena_benzín_tankovanie

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy