Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ropná kríza. Budeme stáť v rade na benzín za 2 €
Zdielať na

Ropná kríza. Budeme stáť v rade na benzín za 2 €

Liter benzínu, či nafty za viac ako dve eurá a dlhokánske rady pred čerpacími stanicami. Toto by mohol byť iba jeden z následkov hroziaceho konfliktu s arabským svetom. Dôvodom je iránsky jadrový program, pre ktorý krajine hrozia sankcie, či dokonca vojenský útok. Svet by tak mohol prísť o podstatnú časť denných dodávok ropy.

Irán a jeho jadrový program

„Teherán podľa mňa získa jadrovú zbraň, nikto mu v tom nezabráni," tvrdí bezpečnostný analytik Ivo Samson. Jedným z riešení ako ho potrestať, je uvaliť embargo na jeho ropu. Irán však varuje, že v takom prípade by zavrel Hormuzský prieplav, z ktorého prúdi do sveta ropa z celého regiónu.

Že by sme si potom zaspomínali na dlhé rady na čerpacích staniciach? „Ak nebude dosť pohonných látok a vyvolá sa panika, potom je to celkom reálne," myslí si analytik natankuj.sk Tomáš Novotný.

Za dopravu si zase priplatíme

Ropa sa však nepoužíva iba na výrobu pohonných látok. To by sa zrejme mnohým krajinám prestalo páčiť. A to dúfajme nebude riskovať Izrael, ani Spojené štáty. No je viac ako pravdepodobné, že za dopravu si zase priplatíme. Jazda autom sa tak môže stať luxusom len pre vyvolených. To sa však hovorilo aj vtedy, keď benzín zdražel na 10 korún.

getty images

Súvisiace články

Najčítanejšie správy