Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vráti sa kríza? Bude ešte horšie, varuje Svetová banka
Zdielať na

Vráti sa kríza? Bude ešte horšie, varuje Svetová banka

Európa smeruje k recesii a otvárajú sa tak dvere možnosti, že nastane celosvetová finančná kríza, ktorá môže byť ešte horšia, než tá z posledného desaťročia. Oznámila to v utorok Svetová banka.

Navyše, rozvíjajúce sa krajiny, ktoré sú väčšinu posledných desiatich rokov celosvetovým motorom rastu, môže tento vývoj ťahať po špirále smerom dolu. V Indii, Brazílii, Turecku a Rusku sa už prejavilo spomelanie, upozornil predstaviteľ banky.

Európa zrejme "už v recesii je"

Varovanie sa nachádza v správe Svetovej banky s názvom Globálne ekonomické vyhliadky, ktorá sa oficiálne vydáva v Pekingu a dostal ju aj Washington. V správe sa uvádza, že Európa "zrejme už vstúpila do recesie".

Banka predpovedá 17 krajinám používajúcim euro pre rok 2012 negatívny rast - mínus 0,3 percenta - namiesto už skôr očakávaného rastu 1,9 percenta.

Rast sa spomalil na celom svete

V správe vydávanej dvakrát ročne banka znížila svoje odhady pre celosvetový rast v roku 2012 z 3,6 percenta, ktoré predpovedala vlani v júni, na 2,5 percenta. Banka predpokladá v roku 2013 rast 3,1 percenta.

Pokiaľ ide o krajiny s vysokými príjmami, banka očakáva v roku 2012 rast iba 1,4 percenta, čo je pokles oproti rastu 2,7 percenta, ktorý predpokladala vlani v júni. Veľká časť tohto poklesu sa pripisuje zhoršujúcim sa vyhliadkam Európy.

Euro_znak_kríza_SOS v pozadí_ilustračná foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy