Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Najdrahší benzín histórie, liter aj za 1,52 €. A bude horšie!
Zdielať na

Najdrahší benzín histórie, liter aj za 1,52 €. A bude horšie!

To tu ešte nebolo. Slovenskí motoristi tankujú najdrahší benzín v histórii. Na niektorých čerpačkách stojí vyše 1,52 €. V starej mene je to neskutočných 46 korún za liter! A bude ešte horšie. Môžu za to nielen najvyššie dane z palív v regióne, ale aj neposlušný Irán a Sýria...

Hrozba, že Irán pracuje na jadrovej bombe, môže na Slovensku zvýšiť ceny benzínu a v Perzskom zálive rozpútať vojnu. Európska únia sa totiž dohodla, že zablokuje dodávky iránskej ropy.

Iránska atómovka, Sýrske sankcie...

Ako uviedol pre tlačovú agentúru AFP nemenovaný diplomat, najnovší súbor opatrení zo strany dvadsaťsedmičky v podobe zakázaného vstupu a zmrazených aktív sa vzťahuje na osem spoločností a 22 jednotlivcov vrátane vysokých hodnostárov sýrskej armády.

O koho presne ide ako ani ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Na zasadnutí v Bruseli nechýba ani vysoká predstaviteľka EÚ pre spoločnú zahraničnú politiku Catherine Ashtonová, ktorá v tejto súvislosti opäť vyzvala na zastavenie násilia a vyjadrila "hlboké znepokojenie nad situáciou v Sýrii".

Zbrojné embargo a zákaz dovozu ropy

Európska únia v uplynulých mesiacoch uvalila na režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada už 10 súborov sankcií, ktorých terčom je okolo 120 osôb a subjektov. Okrem cestovných a finančných obmedzení členovia uplatňujú aj zbrojné embargo a zákaz dovozu sýrskej ropy.

Ešte v decembri únia na svoju čiernu listinu zaradila aj sýrskych ministrov financií a hospodárstva, štátne ropné podniky a dve mediálne organizácie.

Dohodu schválila Únia v Bruseli

Podľa zdrojov AFP sa tiež krajiny EÚ v pondelok rozhodli uvaliť embargo na iránsku ropu, aby islamskú republiku pripravili o významný zdroj príjmov využívaných na financovanie tamojšieho jadrového programu.

Dohoda je údajne výsledkom ranných rokovaní medzi veľvyslancami jednotlivých členských štátov v Bruseli a v najbližších hodinách by ju mali formálne schváliť ministri zahraničia.

Predmetom pondelňajšieho zasadnutia majú byť aj ďalšie druhy sankcií voči Iránu vrátane zákazu predaja zlata a iných drahých kovov do krajiny ako aj dodávok nových mincí a bankoviek.

getty images

Súvisiace články

Najčítanejšie správy