Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Auto verzus MHD. Čím je výhodnejšie cestovať?
Zdielať na

Auto verzus MHD. Čím je výhodnejšie cestovať?

Rastúce ceny benzínu a nafty už nútia ľudí prehodnotiť svoj dlhodobo zaužívaný životný štýl. Pri súčasných cenách sa viacerí dokonca vzdali svojho auta a do práce jazdia verejnou dopravou. Klaudia Guzová dnes skúmala, koľko tým skutočne ušetríme. A v hre pritom nie sú len peniaze, ale aj čas...

Radšej MHD, než autom. Ušetrím...

"Je to výhodnejšie určite, ja nemám auto, je to pre mňa príliš drahé." "Určite sa mi oplatí viac cestovať autobusom." Niektorí ľudia jednoducho presedlali. Stále viac z nich totiž šetrí benzín v aute a cestuje autobusmi. "Za posledné mesiace stúpol predaj lístkov na MHD o tretinu oproti minulému roku," potvrdila aj hovorkyňa MHD Bratislava Agáta Staneková.

"V tomto období mávame zvyčajne pokles cestujúcich. Tohto roku sme žiadny nezaznamenali. Ľudia dávajú viac prednosť autobusom ako individuálnej doprave," upozornila aj hovorkyňa autobusovej spoločnosti Eva Vozárová.

Porovnajte si ceny aj čas

Jazda autom do práce pri 20 km a cene benzínu 1,49 eur dokáže mesačne zhltnúť aj 80 eur. Cestovanie MHD by vás vyšlo okolo 25 eur. Ak máte prácu až 50 km vzdialenú, autom zaplatíte 178 eur mesačne, autobusom približne 110 eur.

Ak idete autobusom 20 minút, cesta autom môže trvať kratšie, no ak musíte ešte k tomu hľadať miesto na parkovanie, v konečnom dôsledku veľmi na čase neušetríte. Ak ceny benzínu neklesnú, ale zvýšia sa, prepravcovia očakávajú, že cestujúci vo verejnej doprave budú ešte pribúdať. Mnohí totiž oveľa viac využívajú nielen MHD, ale aj vlaky...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy