Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mrazy vystriedal sneh, nebezpečná nehoda vojakov
Zdielať na

Mrazy vystriedal sneh, nebezpečná nehoda vojakov

Silné mrazy vystriedalo sneženie na celom území Slovenska. Cesty aj horské priechody v Banskobystrickom kraji sú zatiaľ pri aktuálnom hustom snežení zjazdné. Až na Donovaly, kamióny sa tam nedostanú.

Horský priechod je od 7:30 uzavretý pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Ostatné horské priechody sú prejazdné bez obmedzení. Na cestách je dvoj- až päťcentimetrová vrstva čerstvého snehu.

Kolaps MHD v Nitre

Husté sneženie spôsobuje od rána problémy v mestskej hromadnej doprave v Nitre. Na cestách je vrstva snehu a cestujúci musia počítať s meškaním spojov, a to najmä v kopcovitých terénoch Zobora a sídliska Klokočina. "Niektoré spoje boli vzhľadom na nezjazdnosť komunikácií a uviaznuté autobusy, žiaľ, v časti alebo celej trase vynechané,“ informoval dopravca Veolia Transport Nitra. Na zabezpečení prevádzky sa intenzívne pracuje a dopravca prosí cestujúcu verejnosť o pochopenie situácie.

Teplota v Nitre sa pohybuje tesne pod nulou. V kopcovitých terénoch majú problémy aj osobné autá, cesty nie sú odhrnuté. Aj tie, ktoré cestári odhrnú, vyzerajú v krátkom čase pre neutíchajúce husté sneženie ako neodhrnuté.

Bratislava sneženie zvládla

Hlavné cestné ťahy v Bratislave dnes posýpali už dvakrát, sú bez súvislej vrstvy snehu, ale mokré a šmykľavé. Podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho zložitejšia situácia je na cestách vo vnútri sídlisk a na cestách tretej a štvrtej triedy, kde je buď čerstvo napadnutý alebo utlačený sneh.

Desiaty celomestský posyp tejto zimy mesto Bratislava realizovalo v noci z utorka na stredu o tretej hodine nadránom. O šiestej ráno začali s druhým dnešným celomestským posypom. "Hlavné cestné ťahy sú mokré a šmykľavé, preto je potrebné, aby vodiči jazdili s oveľa väčšou opatrnosťou ako počas bežných dní,“ uviedol hovorca, podľa ktorého je v teréne 53 vozidiel a 81 pracovníkov čistí autobusové zastávky.

Ako Andrassy informoval, jeden celomestský posyp stojí 34-tisíc eur, mesto na zimnú údržbu v tomto roku vyčlenilo päť miliónov eur. Magistrát hlavného mesta má na starosti údržbu 449 kilometrov ciest prvej a druhej triedy a 249 zastávok mestskej hromadnej dopravy.

Nepodceňujte počasie

Banskobystrickí policajti upozorňujú vodičov, aby nepodceňovali dnešné počasie. V Banskobystrickom kraji husto sneží a polícia podľa banskobystrickej hovorkyne Márie Faltániovej do 9:00 zaevidovala 16 dopravných nehôd a škodových udalostí. Prvoradé je v takomto počasí podľa polície prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky.

Polícia upozorňuje, že na zasneženom povrchu vozovky sa predlžuje aj brzdná dráha, takže vozidlo prejde dlhšiu vzdialenosť, kým úplne zastaví. Vyzýva preto vodičov, aby sa na cestách dostatočne pripravili aj na nepredvídateľné situácie a aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke.

V Bystrici havarovali vojaci

Husté sneženie sa podpísalo pod vážnu nehodu, ktorá sa stala v Banskej Bystrici. Zranili sa pri nej dvaja vojaci. Terénne auto, v ktorom sedeli sa zrazilo s estónskym kamiónom. V terénnom aute sa zranili dvaja vojaci. Obidvoch previezli do banskobystrickej nemocnice.

Na ceste vznikol okamžite chaos, ľudia z okoloidúcich áut sa snažili pomáhať zraneným cestujúcim. Vozovku pokrylo niekoľko centimetrov snehu a neuveriteľne sa šmýkalo. Okolnosti nehody vyšetruje polícia, na mieste zaisťujú stopy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy