Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Oteplí sa! Obdobie silných mrazov sa končí
Zdielať na

Oteplí sa! Obdobie silných mrazov sa končí

Zdá sa , že sa nám konečne oteplí! Podľa Slovenského meteorologického ústavu, obdobie veľmi silných mrazov, sa tento týždeň skončí. Mrazy trápia Slovensko a najmä obyvateľov na severe krajiny bez prestávky už viac ako dva týždne.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Oteplí sa!

 "Počas noci z pondelka na utorok a tiež z utorka na stredu treba ešte počítať so silnými mrazmi, teploty v noci klesnú na -8 až -15 °C, na severe a ojedinele aj v iných oblastiach do -25 stupňov. Noc zo stredy na štvrtok by už mala byť na celom území Slovenska približne o 7 až 10 stupňov teplejšia," uviedol meteorológ SHMÚ Pavol Beránek.

Podľa Beránka je síce pravdepodobné, že v noci na piatok ešte klesnú teploty na severe Slovenska na -18 °C, ale potom sa výraznejšie oteplí. "Cez víkend bude nočná teplota na Slovensku klesať na -5 až -11, na juhozápade len na hodnoty slabo pod bod mrazu." Preto je veľmi pravdepodobné, že ani zvyšok februára sa už na severe Slovenska nevyskytne dlhšie obdobie s mrazmi pod -15 stupňov. Postupne by sa v nižších polohách Slovenska mala začať hlásiť jar.

Teploty sa blížia k -30 °C

V okrese Stará Ľubovňa je už desať dní bez dodávok pitnej vody z vodovodu približne 500 obyvateľov obce Plavnica. Na problémy s netečúcou vodou nás upozornil aj náš fanúšik Na Facebooku Peter. V Plavnici ráno nameral -27 °C. Aká je situácia u vás?

Z dôvodu pretrvávajúcich veľmi nízkych teplôt, keď v nedeľu ráno bolo v neďalekej Chmeľnici -25,5 stupňov Celzia, sa stále nepodarilo rozmraziť približne 3,5 km dlhé výtlačné potrubie v lokalite Kamarik medzi obcami Chmeľnica a Plavnica.

Aj počas pondelka bude obec zásobovaná úžitkovou vodou cisternami Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Starej Ľubovni, informovala prednostka Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zita Pleštinská.

V meste Stará Ľubovňa je zabezpečená dodávka pitnej vody takmer na celom území mesta. Dodávky vody nemá asi 50 rodinných domov, ktoré majú problémy so zamrznutou vodovodnou prípojkou. Výdatnosť vodného zdroja Jakubianka je na 64 %. Vodári na zásobovanie Starej Ľubovne využívajú aj ďalšie dva vodojemy nad Zimnou ulicou.

Krízové štáby v pohotovosti

Krízové štáby mesta Stará Ľubovňa a obce Plavnica sa budú zaoberať odporúčaním Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti napĺňať vodojem v Plavnici hasičskými cisternami, prípadne požiadať o pomoc armádu. Po schválení tohto opatrenia krízovým štábom sa bude zabezpečovať dovoz vody cisternami do vodojemu a následne regulovať dodávka vody do domácností.

Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť bude v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Starej Ľubovni odoberať vzorky na laboratórne overovanie kvality pitnej vody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy