Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Mrazy nás neopúšťajú. V Plavnici nemajú vodu
Zdielať na

Mrazy nás neopúšťajú. V Plavnici nemajú vodu

V Čechách meteorológovia na túto noc predpovedali poriadnu zimu. Až mínus 40. U nás to tiež nevyzeralo ako v lete. V Zamagurí v Červenom Kláštore teplomer klesol k -30 a na hornej Orave ako obvykle bolo skutočne mrazivo. Namerali tu mínus -28 stupňov Celzia. A zrejme pri týchto teplotách neostaneme, blížiaca sa noc má byť vraj ešte chladnejšia.

Červený Kláštor bol uplynulú noc pravdepodobne najchladnejším miestom na Slovensku. Goralov potrápili poriadne mrazy. "Ale tak my sme na také zimy zvyknutí. To nie ako v Bratislave, že keď je tam -15, tak im prsty omŕzajú," tvrdí obyvateľ Zamaguria. 

Opäť problémy s vodou

Problémy majú ešte stále aj vodári. V sobotu rozmrazovali potrubia nad dedinkou Plavnica, kde sú ľudia bez vody už viac ako týždeň. Chlapi tam makali od rána pri viac ako 20 stupňovom mraze.

Aj keď na Orave bolo o pár stupňov teplejšie, nezabránilo to tomu, aby v jednej časti Dolného Kubína a Bzinách nezamrzla voda. "Ráno sme vstali a jednoducho voda nám netiekla. Zamrzol nám zdroj pitnej vody," povedala obyvateľka Bzín. 

Bzinčania si museli pomôcť ako vedeli, dokonca v sobotu večer majú v obci ples a varenie večere by bolo bez vody ťažké. Našťastie už na poludnie vodári poruchu opravili.

Mrazy komplikujú dopravu na Dunaji

Dlhotrvajúce mrazy poriadne komplikujú aj dopravu na Dunaji. Plavbu na tejto dôležitej dopravnej tepne obmedzili v Európe na stovkách kilometrov. Po dvadsiatich rokoch dokonca tento veľtok zamrzol aj v Bulharsku. O nič ružovejšie to s ním však nevyzerá u nás. Lodná premávka na Dunaji je obmedzená s výnimkou ladoborca, ktorý jeho vody brázdil aj v sobotu.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy