Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otužovanie na vlastnej koži. Toto doma neskúšajte
Zdielať na

Otužovanie na vlastnej koži. Toto doma neskúšajte

Ranné teploty na severe Slovenska sa stále pohybujú okolo - 20 stupňov Celzia. Ľudia už začínajú mať aj zdravotné problémy. Riešením by mohlo byť otužovanie. Tatranský štáb JOJky otužovanie okúsil tak trochu extrémnejšími metódami.

Snehový kúpeľ...

Naši predkovia v mladšej dobe kamennej sa v zime museli spoľahnúť na kožušiny a jaskyne. Tí neskorší chodili po horách v krojoch. Ani to však nebolo to pravé. "To bola vlastne z núdze cnosť," uviedol chatár Peter Petras.

Prečo je vlastne otužovanie pre organizmus dobré? "Zvyšuje odolnosť organizmu proti akútnym infekciám horných dýchacích ciest," tvrdí lekár Ján Vokaľ. Existujú rôzne formy otužovania. Jedným z nich je aj snehový kúpeľ. Reportérovi Jožovi Kubánimu však okoloidúci mladíci dali jasne najavo, čo si o tom myslia. "Je to blbosť," uviedol jeden z mladíkov.

Kubáni pod vodou

V teplote -8 stupňov Celzia sa náš reportér rozhodol okúpať v miestnom rybníku pri Svite. Za cieľ si stanovil podplávať ľad.

Aj na takéto mrazivé kúpanie by sme však mali byť poriadne natrénovaní. "Riziko nepripraveného plavca pri skoku do studenej vody je veľmi veľké, pretože sú známe extrémne situácie vagovej smrti," dodal Vokaľ. Pod vodou môžete ľahko stratiť orientáciu a to, čo videu uvidíte, radšej len tak neskúšajte.

ISIFA

Súvisiace články