Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mrazy neustupujú, na Dunaji nepremávajú lode
Zdielať na

Mrazy neustupujú, na Dunaji nepremávajú lode

Silný vietor, mráz, husté sneženie. Takéto počasie sužuje Slovensko už viac ako týždeň. Kolabovať začala už aj lodná doprava na Dunaji. Ľudia začínajú byť deprimovaní a mohí sa pýtajú, ako dlho ešte. Pre Oravu, Liptov, Spiš a Severovýchod naďalej platí výstraha druhého stupňa.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Extrémne mrazy, ktoré môžu poklesnúť na Orave, Kysuciach, Liptove, Spiši a Severovýchode až na -26 °C, budú pokračovať aj dnes. Aj preto Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu druhého stupňa. Snehové jazvyky a záveje sa zase môžu tvoriť na Severozápade, Hornom Ponitrí, Gemeri, Juhovýchode, Sariši či Krajnom východe. 

V Starej Ľubovni naďalej bez vody

Naďalej ostáva kritická situácia s vodou v Starej Ľubovni, hoci podľa našej reportérky Márii Pavlíkovej z vodného zdroja Jakubianka už prúdi do mesta a okolia viac vody. "Naďalej je tu vyhlásený mimoriadny stav, školy budú zatvorené aj zajtra," povedala pre noviny.sk. 

V okrese Michalovce fúka silný nárazový vietor, sneh znáša z polí na cesty a naďalej sa tvoria snehové jazyky a záveje miestami až do výšky dvoch metrov.

"Obce, ktoré boli neprístupné, napríklad Laškovce, už sú prístupné z jednej strany, Stretavka je už prístupná od Stretavy aj od Drahňova, Tušice sú prístupné od Horoviec,“ uviedol hovorca košickej krajskej polície Alexander Szabó. Žiaci v Rudňanoch zase nemusia chodiť pre nedostatok úžitkovej vody do školy.

Mrazy si už vyžiadali päť obetí. Podľa informácií Pavla Janiča bol muž večer v krčme, údajne však toho veľa nevypil. No susedia ho našli na druhý deň ráno iba pár metrov od dverí svojho domu. V tom býval sám. Zistenie presných príčin úmrtia je teraz na polícii.

Ľadoborec na Dunaji, kritická Orava

V okresoch Levice, Nové Zámky, Dolný Kubín sa môže vyskytnúť ľadová povodeň, vydali tam výstrahu 1. stupňa. Silné mrazy začínajú komplikovať aj lodnú dopravu na Dunaji. Ľadové kryhy totiž môžu byť pre lode nebezpečné. Problémy sú najmä v okolí Čuňova a Gabčíkova. Niekde dosahuje vrstva ľadu až 20 centimetrov. Do Bratislavy preto prišiel špeciálny ľadoborec z Maďarska.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy