Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ukrajina prežíva krutú zimu. Hlási najvyšší počet mŕtvych
Zdielať na

Ukrajina prežíva krutú zimu. Hlási najvyšší počet mŕtvych

Mrazivé počasie v Európe si túto zimu vyžiadalo už najmenej 260 životov. Najviac ich pritom hlási Ukrajina, ktorá prežíva najkrutejšiu zimu za posledných 6 rokov. Teploty tu v noci klesajú na mínus 33 stupňov, spotreba plynu na kúrenie tak stúpa. Tí, čo sa nemajú kde zohriať, zomierajú rovno na ulici. Vláda už postavila tisícky provizórnych ubytovní s jedlom...

Teploty hlboko pod nulou, ľudí bez domova chránia stany

Len počas minulej noci si mrazy vyžiadali takmer 40 ľudských životov. Tunajšie úrady sa preto rozhodli o ľudí bez domova postarať. Po celej krajine postavili 3000 vyhrievaných stanov. Náš štáb v jednom takom bol!

Len za posledných 8 dní tu zomrelo 122 ľudí, z toho 32 vo svojich domovoch a 78 ich bolo nájdených na ulici. "Ja som už bol veľmi chorý, nevládal som a jedna žena mi povedala, že otvárajú stan. tak som prišiel," hovorí jeden z obyvateľov stanu. V Ukrajine už ošetrili na podchladenie a omrzliny 1600 ľudí!

Obetí na životoch pribúda...

Poľsko rovnako zažíva bezprecedentnú zimu, tu si vyžiadala už najmenej 45 obetí. Teploty na niektorých miestach dosiahli už aj -38 °C. V Rumunsku zomrelo najmenej 28 ľudí a obete na životoch hlásia aj ďalšie stredo- a východoeurópske krajiny.

Severné a stredné Taliansko vrátane Ríma postihli snehové búrky. Rím zasypalo najviac snehu za posledných 27 rokov. Úrady uzavreli školy a ulice miest sú vyľudnené. Vyše 150 ľudí strávilo noc vo vlaku v regióne Abruzzo. Železničná doprava mešká a zrušiť museli najmenej 40 letov.

Vyše 260 pasažierov sa v sobotu podarilo zachrániť z trajektu, ktorý počas snehovej búrky narazil na plytčinu pri pobreží Talianska. Nikto neutrpel zranenia. Príčinou nešťastia bola silná snehová víchrica.

Veľká zima neobišla ani Afriku

Mrazy dorazili až do severnej Afriky. V Alžírsku klesli v sobotu v noci teploty na -5 stupňov. Husté sneženie hlásia nielen z Talianska, ale aj z Bosny, Srbska, Chorvátska, Čiernej hory a Albánska. Haldy snehu komplikujú dopravu na celom Balkáne, zrušené boli desiatky letov, v horských oblastiach zostali ľudia odrezaní od sveta.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy