Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ľadová sobota. K extrémnym mrazom pribudlo sneženie
Zdielať na

Ľadová sobota. K extrémnym mrazom pribudlo sneženie

Mráz už ani neštípe, ale bolí. Takto to cítia Slováci na celom území krajiny. V piatok dokonca padali teplotné rekordy! V Hybiach namerali -35 °C. Podľa meteorológov k treskúcim mrazom v sobotu pribudne sneženie, na cestách preto rátajte so snehovými jazykmi a závejmi. Pre oblasti v okolí Liptova, Oravy a Kysúc je vyhlásená meteorologická výstraha druhého stupňa...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Platí výstraha druhého stupňa

Na Liptove udreli kruté mrazy. Už v piatok tu namerali -35, v noci však muselo byť oveľa chladnejšie. "Na ruky ma oziabalo, zima bola veľká," hovorí poštárka z Hýb. Práve pán Pavelka tu zapisuje každý deň teplotu už desaťročia podobne ako jeho otec. Keď nameral -35 stupňov, neveril vlastným očiam. "Šiestačik som bol a otec prišiel domov zo stodoly a vraví, dnes máme -33. Počas piatkovej noci padol rekord -35 stupňov," hovorí.

Meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa aj na dnes pre oblasti severozápadného Slovenska, Liptova, Kysúc a Oravy. Teplota má aj v sobotu dosahovať extrémne nízke hodnoty, navyše sa má pridať aj sneženie. Hrozí nebezpečenstvo tvorby snehových jazykov a závejov. Vodiči, buďte preto veľmi opatrní.

Z Liptovskej Mary ľadové kráľovstvo

Kilometre štvorcové vodnej hladiny Liptovská Mara sa zmenili na veľkú ľadovú plochu. "Momentálne je hrúbka ľadu 17 cm, ryby to znášajú lepšie ako my, keď sa voda ochladí. Idú do hĺbok," informoval hospodár Tibor Ilavský.

Na horách mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Na ich záveterných svahoch sú vytvorené nebezpečné snehové dosky, vankúše a preveje. Poludňajšie oteplenie môže uvoľniť malé lavíny a snehové splazy.

V sobotu ráno bolo na horách väčšinou polooblačno až zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala od -21° C do -15° C. Fúkal mierny až čerstvý vietor severných a východných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod. Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh.

Niektoré obce na Spiši stále bez vody

V Starej Ľubovni stále trvá mimoriadna situácia. Vodu majú obyvatelia v nižšie položených častiach mesta. Prioritou ostáva zabezpečenie dodávok vody do nemocnice a domova dôchodcov. Vo vyššie položených častiach mesta budú aj naďalej zásobovať obyvateľov úžitkovou vodou staroľubovninanski hasiči. Najnovšie sa problémy s nedostatkom vody prejavili aj v meste Krompachy, obci Toporec a Mlynky.

Zobudili ste sa aj vy do mrazivého rána? Aké bolo počasie vo vašom meste? Pošlite nám fotografie, prípadne napíšte informáciu o rannej teplote prostredníctvom projektu tvojenoviny.sk alebo na e-mailovú adresu e-redakcia@joj.sk.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy