Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
-35 °C a tretia obeť mrazov. Ako je to u vás doma?
Zdielať na

-35 °C a tretia obeť mrazov. Ako je to u vás doma?

Neuveriteľných -35 °C! Toľko ráno namerali v Starej Ľubovni, v meste je vyhlásený mimoriadny stav. V Nižnej Šebastovej si mrazy zrejme vyžiadali ďalšiu obeť. Meteorológovia varujú, že takéto mrazy možno očakávať aj v najbližších dňoch...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Na severe klesne teplota až na -30 °C

Na severe a krajnom východe Slovenska hrozia extrémne nízke teploty. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý pre tento jav vydal výstrahu druhého stupňa.

Toto varovanie sa týka prevažne severných regiónov Slovenska. V čase do 10.00 h, respektíve 16.30 h tu môže teplota vzduchu poklesnúť na -20 až -30 stupňov Celzia. 

Tuhé mrazy možno očakávať aj inde

V Starej Ľubovni je od stredy 1. februára od 16. hodiny vyhlásená mimoriadna situácia pre celé územie mesta. Prednostka Obvodného úradu (OÚ) v Starej Ľubovni Zita Pleštinská informovala, že dôvodom je nedostatok pitnej vody a porucha na vodovodnom potrubí, ku ktorej došlo v dôsledku mrazov.

Teploty hlboko pod nulou skomplikovali život takmer dvom tisícom ľudí v Rudňanoch. Zamrzol tam zdroj pitnej vody. Bez nej sa musia zaobísť aj rodiny s malými deťmi. Zúfalú situáciu preto obyvatelia riešia po svojom.

So zníženou teplotou musia počítať aj obyvatelia ďalších regiónov, s výnimkou juhozápadného Slovenska. V dotknutých oblastiach by však teplota nemala poklesnúť pod -20 stupňov Celzia.

Cez víkend sa ochladí ešte viac

S podobnými mrazmi a extrémne nízkymi teplotami treba počítať aj cez víkend. Môže za to mimoriadne studený, kontinentálny vzduch, ktorý k nám prúdi od severovýchodu. Situácia by sa mala ako-tak upokojiť až v pondelok, keď na naše územie začne prúdiť suchší a o niečo teplejší vzduch od východu.

Zobudili ste sa aj vy do mrazivého rána? Aké bolo počasie vo vašom meste? Pošlite nám fotografie, prípadne napíšte informáciu o rannej teplote prostredníctvom projektu tvojenoviny.sk alebo na e-mailovú adresu e-redakcia@joj.sk.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

Jozef Kubáni

Súvisiace články

Najčítanejšie správy