Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovensko, Nemecko, Poľsko. Zima v Európe zabíja!
Zdielať na

Slovensko, Nemecko, Poľsko. Zima v Európe zabíja!

Mrazivé počasie si v strednej a východnej Európe za posledné dni vyžiadalo už desiatky obetí. Polícia v Poľsku uviedla, že počas víkendu, keď teploty klesli na mínus 27 stupňov Celzia, zamrzlo až 10 ľudí.

Najmenej 50 obetí, desiatky podchladených, výpadky elektriny a zatvorené školy. Toto všetko má na svedomí skutočná ruská zima, ktorá sa do Európy dorazila zo Sibíra. Paradoxné je, že zahynuli aj ľudia, ktorí sa hriali pri piecke. Pre zle urobené kúrenie sa otrávili oxidom uhličitým. K tragickej bilancii Poliaci počítajú aj ďalších 7 obetí, ktorí sa otrávili oxidom uhličitým zo zle urobeného kúrenia.

Poliaci si mrazy užívajú

Do Európy dorazili najtuhšie mrazy tejto zimy a mnoho ľudí boj s nimi prehralo.  Najťažšie to majú bezdomovci. Len v Poľsku zahynulo najmenej 12 ľudí. Na juhovýchode krajiny namerali najnižšiu teplotu tejto zimy -27 stupňov. Nájdu sa však aj takí, ktorí si zimné mrazy užívajú. "Konečne je počasie, aké má v zime byť. Neprekáža mi keď mrzne a nasneží, na takéto počasie sme zvyknutí," hovoria naši severní susedia.

Balkán zapadal sneh

Českej republike zamrzol v sobotu na poli neďaleko Opavy 26-ročný muž. Podľa predpovedí majú teploty v Čechách tento týždeň klesnúť až na -30 stupňov Celzia, v nedeľu dosiahla najnižšia teplota 20 stupňov pod nulou.

Polícia v Litve hlásila úmrtie najmenej troch ľudí, v Bulharsku zomrelo minulý týždeň, keď sibírska zima zasiahla Balkán, v snehovej búrke 5 ľudí. Išlo najmä o starších ľudí, ktorí sa stratili alebo uviazli vonku v zime. Podľa agentúry Tanjug v Srbsku zomreli počas víkendu traja ľudia, pričom husté sneženie a nízke teploty sťažili dopravu a ohrozili dodávky elektrickej energie v krajine. Teploty klesli v noci z nedele na pondelok na -20 stupňov Celzia.

V Turecku zrušili lety

V Rumunsku už zamrzlo šesť ľudí a husté sneženie paralyzovalo život aj v tureckom Istanbule. Podľa úradov bolo zrušených takmer 200 letov, stovky ľudí uviazli v autách a verejnej doprave na zamrznutých cestách. Teploty v Ankare by mali v najbližších dňoch dosiahnuť -15 stupňov.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy