Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Cez víkend sa poriadne ochladí! Príde sibírska zima
Zdielať na

Cez víkend sa poriadne ochladí! Príde sibírska zima

Slovensko čaká v najbližších dňoch až priam sibírska zima. Po relatívne teplom a vlhkom období zažijeme šok. Meteorológovia predpokladajú veľmi studené a suché počasie.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Po teplom a vlhkom období začne počasie ovplyvňovať sibírska tlaková výš, ktorá vzniká ako sezónny tlakový útvar v zime nad miernymi a subarktickými šírkami Ázie a Východoeurópskej nížiny. Pôvod tohto vzduchu môžeme hľadať až v západnej Sibíri. ,,Predpokladáme, že najbližších sedem dní bude na Slovensku veľmi studené a suché počasie," uviedol meteorológ SHMÚ Norbert Polčák.

Podľa meteorologičky SHMÚ Dagmar Kriškovej cez víkend možno očakávať slnečné počasie s bezvetrím alebo len slabým vetrom. Ráno a dopoludnia sa môžu ojedinele tvoriť hmly. ,,Teplota vzduchu v noci klesne na -5 až -11 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách so snehovou pokrývkou na -12 až -18 stupňov Celzia," uviedla Krišková.

Ojedinele až -28 stupňov

Pri rovnakom charaktere počasia očakávajú meteorológovia od utorka ďalšie ochladzovanie. V noci bude teplota vzduchu postupne klesať v nížinách na -11 až -17 stupňov, v dolinách a kotlinách severného a stredného Slovenska dokonca na -18 až -24 stupňov. Ojedinele môže mráz dosiahnuť až -28 stupňov.

,,Veľmi chladno bude aj cez deň, v nížinách teplota vystúpi len na -4 až -8 stupňov Celzia na ďalšom území len na -8 až -15 stupňov," spresnila Krišková. Vyskytnúť by sa mali aj arktické dni, keď maximálna teplota vzduchu nevystúpi nad -10 stupňov.

Avšak snehu sa báť nemusíme. To je jediné pozitívum, ktoré sa víkendové počasia týka. Ak by niečo málo napadlo, mohlo by to skončiť ako minule. Pozrite sa sami.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy