Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Zima udrela aj v Bratislave. Inde nielen haldy snehu, ale aj tuhý mráz
Zdielať na

Zima udrela aj v Bratislave. Inde nielen haldy snehu, ale aj tuhý mráz

V posledných dňoch Bratislavčania iba s úžasom sledovali, aká bohatá snehová nádielka prikryla Oravu a Tatry. V hlavom meste však nepadla ani vločka. Až do dnešného rána...

Utorňajšie ráno potešilo v Bratislave pri pohľade z okna akurát tak deti. Tie na sneh čakali ako na spasenie. Počas prázdnin sa ho nedočkali, prišiel po nich a v pracovný deň, čo je pre motoristov a cestujúcich prostriedkami MHD v Bratislave veľmi zlá správa...

Inak tomu nie je ani dnes. Okolo 6:30 h nechýbali na zastávkach odstavené autobusy neschopné pokračovať v ceste, hoci snehu bolo tak maximálne do päť centimetrov. A, samozrejme, nechýbali ani hlúčiky mrznúcich cestujúcich.

Na Kolibu cesta zarúbaná...

Ešte horšia je situácia vo vyššie položených miestach hlavného mesta. Extrémnym prípadom je bratislavská Koliba, kde je teplota tradične o čosi nižšia a aj snehová prikrývka bohatšia. Pred siedmou ráno lemovali cestu do kopca na Kolibu odstavené trolejbusy, jeden z nich skončil zadnou časťou v dopravnej značke. Hovorca magistrátu mesta Bratislavy Michal Stuška: "Hlavným problémom finančnej situácie mesta a dopravného podniku je nie ideálny stav pneumatík, ktoré nie sú vhodné do zimného počasia, najmä nie na tie kopcovité terény."

Dopravný podniky mesta Bratislava má na vec iný názor: "Vozidlá DPB sú aj počas zimného obdobia vybavené vhodnými pneumatikami s hlbším vzorom oproti letnému dezénu. Technický stav celého vozoparku každodenne monitorujú špecializovaní pracovníci pred každým výjazdom vozidla."

Od 5:30 pracuje 54 mechanizmov a 81 ľudí

Na bratislavských cestách je od pol šiestej ráno 54 mechanizmov, ktoré sprejazdňujú cesty od napadnutého snehu. Ide v poradí len o druhý celomestský výjazd počas tejto zimnej sezóny. Hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy informoval, že v meste posýpajú, v niektorých miestach pri odhŕňaní snehu použili pluhy. V teréne je 81 ľudí, ktorí čistia autobusové zastávky smerujúce k nemocniciach alebo sociálnym zariadeniam.

Postarané je aj o vnútrosídliskové komunikácie

Na cestách sú okrem mestských vozidiel aj vozidlá jednotlivých mestských častí, ktoré sa starajú o vnútrosídliskové komunikácie. Ako ďalej informoval Andrassy, zatiaľ neevidujú žiadnu mimoriadnu udalosť, na bratislavských cestách je však premávka zhustená, keďže vodiči jazdia opatrnejšie. Mesto vodičov vyzýva k opatrnosti aj vzhľadom na chodcov.

"V priebehu troch hodín dnešného dňa sme zaznamenali 13 dopravných nehôd. V približne 20 prípadoch sme učastníkov škodových udalostí poučili o postupe v týchto prípadoch," povedala bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Severovýchod Slovenska - nielen sneh, ale aj veľký mráz

Severovýchod Slovenska je nielenže celý pod snehom, ktorý stále pribúda, ale už druhú noc tam aj poriadne mrzlo. A z hodnôt na teplomeroch nielen v Tatrách, ale všade naokolo, behá doslova mráz po chrbte. Zubami poriadne drkocú ľudia na Lomnickom štíte, dnes ráno tam namerali minimálnu teplotu až takmer -22 stupňov.

O niečo teplejšie bolo na Štrbskom plese, a to 16 stupňov pod nulou. Mrzlo aj v Poprade, tam namerali takmer -14 stupňov. Poriadne si musia prikúriť aj ľudia na Zamagurí a v jeho okolí. V dedinkách staroľubovnianskeho okresu  sa teplota bežne pohybovala okolo 10 stupňov pod nulou.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy