Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sever Slovenska pod paľbou víchrice. Odfúklo aj kamión...
Zdielať na

Sever Slovenska pod paľbou víchrice. Odfúklo aj kamión...

Predpovede o víchrici na hrebeni Vysokých Tatier sa, zdá sa, naplnili do bodky. Zatiaľ čo vo výškach okolo 1400 metrov bolo prakticky bezvetrie, od asi 1700 metrov sa "ženili čerti". Lomnický štít mal ráno nárazy vetra okolo 108 km"h. Jožo Kubáni nakrúcal vo výške asi 2000 metrov pri 100 km/h... A zatiaľ čo na Kysuciach si užívali romantickú zimu, na Orave odfúklo aj kamión...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

"Čím vyššie sme išli, tým divokejšie to bolo," komentuje reportér Kubáni pri výstupe na Predné Solisko, kde rýchlosť vetra dosahovala vo výške 2000 metrov nad morom viac než 97 km/h. "Sila vetra sa pohybuje na rozmedzí silnej a mohutnej víchrice." Zatiaľ čo teplota dosahovala -8stupňov Celzia, pocitová bola trikrát horšie, až -24 stupňov!

Pod Tatrami romantika... No z ciest šmykľavka!

"Ráno tu fúkalo strašne, keď sme začali vykladať. Ale trošku sa to začalo upokojovať," komentoval situáciu predavač z Tatranskej Lomnice. Počasie sa totiž mimo štítov zmenilo na niektorých miestach až na romantickú idylku.

"Svahy ostávajú zatvorené, lanovky nefungujú, ale inak je počasie pekné. Niektorí ľudia si vytiahli lyže a pekne si vyšli na prechádzku. Čo však je katastrofálne, to sú šmykľavé cesty," dodáva reportérka Mária Pavlíková. Vodiči sa tak pod Tatrami oveľa viac než s vetrom pasovali so snehovými jazykmi a šmykľavými cestami.

Na Orave odfúklo aj kamión!

Na Orave sa nebojovalo len so silným vetriskom, ale aj so snehom. Vodiči sa tak museli obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti. Na horskom priechode Príslop dokonca odfúklo kamión! Vietor však vyčíňal ešte viac. "Ja som mal odparkované auto tu, behom chvíľky tu už nebolo," hovorí jeden z obyvateľov. V Námestove napríklad strhlo časť strešnej krytiny z odevného závodu. Hasiči museli zvyšok odpíliť.

Na Kysuciach "pravá" zima

V kysuckej dedinke Klokočov napríklad začala tá pravá zima. Kvôli počasiu tu však museli ráno prerušiť práce na vodovode. Nedostatok vody je tu totiž problémom už od novembra. Počas zimy tu musia dbať aj o na prístupy do osád...

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy