Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Diaľkový ovládač na počasie? Aj to je možné...
Zdielať na

Diaľkový ovládač na počasie? Aj to je možné...

Donedávna ľudia len tak z rozmaru snívali o niečom takom, ako je diaľkový ovládač na počasie. Podľa nálady by sme si prepli slnko alebo dážď. Ale nemusí to byť len sen. Švajčiarski vedci už úspešne vyrábajú dažďové kvapky.

Ideálne by bolo keby sme len lusknutím prstov dokázali spustiť sneženie a rovnako ho aj zastaviť. Potom by sme mohli mať napríklad v meste sucho a na horách perfektnú lyžovačku na snehu. Ovládať počasie sa ľudstvo pokúšalo od nepamäti.



Bubnovaním a tancom šamanov sa kedysi rôzne primitívne kmene pokúšali privolávať životodarný dážď. Vo všetkých prípadoch bol úspech však skôr len náhodou ako pravidlom. Napriek tomu ľudia neprestali snívať, ba o to viac, keď s menšími úspechmi prišla veda.

Najskôr Sovieti, potom Číňania

Snažili sa dažďom bojovať s požiarmi v lesoch či oslabovať hurikány. Neskôr sa o to úspešne-neúspešne pokúšali Sovieti a takisto aj Číňania.

Najnovšie sa vyvolávaniu dažďa venujú švajčiarski vedci. Tým sa podarilo vytvoriť vodné kvapky pomocou laseru. "Na to, aby vznikla vodná kvapka, musí existovať kondenzačné jadro," tvrdí meteorológ Peter Jurčovič.

Kvapky nepadali na zem

Nimi môžu byť zrnká prachu, soli, baktérií, či vírusov. Na ne sa nabaľujú vodné pary, vzniknú vodné kvapky, ktoré potom padajú ako dážď. No a laser dokáže vytvárať častice kyseliny dusičnej, ktoré slúžia ako spomínané jadrá. Švajčiarskym vedcom sa vodné kvapky vytvoriť podarilo, no žiaľ malé na to, aby padli k zemi.

Blesky nad Martinom

noviny.sk/ilustračné

Súvisiace články