Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Orkán v Európe! Výstraha platí aj pre Slovensko
Zdielať na

Orkán v Európe! Výstraha platí aj pre Slovensko

Slovensko sa musí pripraviť na extrémne počasie. Západnú Európu zasiahol orkán a silné lejaky. V Británii dosiahla víchrica rýchlosť až 160 km/h! Chaos na cestách si vyžiadal minimálne dve obete. Podľa meteorológov môžeme na hrebeňoch hôr čakať aj my silný vetrisko. SHMÚ už vydal pre Oravu, Liptov, Spiš a Horehronie výstrahu najvyššieho stupňa.

Pozor na víchricu aj snehové jazyky

Výstraha 3. stupňa tak platí už od stredy. Slovenský hydrometeorologický ústav pritom očakáva, že dnes sa môže vietor prejaviť oveľa horšie, ako tomu bolo včera. K mimoriadne silnému vetru sa môže pridať aj sneženie, čo znamená záveje a snehové jazyky. Preto si na cestách dávajte veľký pozor!

Extrémne počasie zažívajú aj krajiny západnej Európy. Väčšina trajektov nevyplávala pre veľké vlny a vlaky sa tiež zastavili na trati medzi Londýnom a škótskom. Zrušiť sa museli desiatky letov, v Edunburgu napríklad nemohli lietadlá ani pristávať.

Na západe orkán zabíjal

Na východe Anglicka zabíjali padajúce stromy. Pod jedným z nich skončil mladý muž v dodávke. Ďalšieho muža, člena posádky tankeru, zasiahla obrovská vlna. Ťažké zranenia utrpel aj vodič autobusu, na ktorý sa zrútil strom.

Nárazy vetra pocítili aj Nemci. V Hamburgu museli hasiči odstraňovať polámané stromy popadané na zaparkované autá.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy