Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
RECENZIA: Noviny TV JOJ pre iPhone
Zdielať na

RECENZIA: Noviny TV JOJ pre iPhone

Fanúšikovia odhryznutého jablka pozor! Po iPhone aplikácii Najlepšie počasie, je tu ďalšia JOJkárska novinka pre fanúšikov týchto telefónov. Mapuje spravodajstvo TV JOJ aj najnovšie informácie, ktoré vám prináša portál noviny.sk. Sťahujte, testujte a kritizujte... Pozrime sa na aplikáciu z pohľadu užívateľa.

Aplikácia sa dá sťahovať od utorka cez iTunes alebo priamo v iPhone cez App Store.

noviny.sk

Neprehliadnuteľný zavináč

Po stiahnutí aplikácie z App Store sa na ploche objaví červené logo s výrazným bielym zavináčom, ktorý už poznáte. Po kliknutí na ikonu sa v priebehu pár stotín sekundy spustí aplikácia Noviny TV JOJ. Na výber máme niekoľko možností, a to prezrieť si aktuálne správy z celého Slovenska, spustiť si archív, ak ste náhodou niečo z meškali alebo, máte aj možnosť prezrieť si televízny program. Každá položka ponúka aj vysvetlenie, opis relácie, prípadne obsah filmu vrátanie hereckého obsadenia.

Správy: Prehľad o dianí na Slovensku aj vo svete

Stačí jeden klik na záložku správy a v momente sa vo vašej dlani zobrazia aktuálne udalosti zo Slovenska a zahraničia. V tejto kapitole nájdete správy zo spravodajského portálu noviny.sk

Aplikácia pracuje zatiaľ len v "horizontálnej polohe", a tak je telefón nutné otočiť v ruke o 90 stupňov. Má to však svoje výhody. Takto uvidíte celé znenie nadpisu jednotlivých článkov. Každá správa ponúka náhľad ilustračnej fotografie k článku ako aj informáciu o tom, či správa obsahuje iba fotky alebo aj video. Rolovanie medzi článkami prebieha rýchlo a nezasekáva sa. (testované na iPhone 4S). Pochopiteľne, ak kliknete na názov článku zobrazí sa vám priamo správa, ktorú si prstom môžete posúvať. Ostanete prekvapení rýchlosťou načítavania.

Fialový fotoaparát znázorňuje, že v obsahu článku sú fotografie. Zelená šípka znázorňuje video.

Na Slovensku žiaľ väčšina stránok stále používa Adobe Flash. Ako vieme, dnes už nebohý Steve Jobs, vodca Apple, bol zásadne proti tejto starej technológií. Prehrávanie flash videí významne zaťažuje procesor a na mobilných zariadeniach preto spôsobuje nižšiu výdrž batérie. Práve toto bol dôvod prečo iPhone, iPad a ani iPod touch nepodporujú prehrávanie flash videí. Vzhľadom k tomu, že sú na západe najvýznamnejšiou cieľovou skupinou iPhonisti, začal sa namiesto flashu rozvíjať nový formát a to html5. Väčšina stránok v USA dnes namiesto flash používa tento formát. Slovenskí weboví dizajnéri však akosi zaspali na vavrínoch a svoj obsah ponúkajú stále len vo flashi. A žiaľ práve pre tento hendikep ste doteraz nemohli prezerať videá na našej spravodajskej stránke noviny.sk.

Zásadný problém však vyriešila aplikácia Noviny TV JOJ. Vďaka nej je možné prehliadať archív spravodajských relácii priamo na iPhone.

Spravodajské bloky TV JOJ v archíve

Druhou záložkou v aplikácie je Archív. Som si istý, že ju oceníte. Život pracujúceho Slováka je až príliš pestrý na to, aby si vedel vždy včas sadnúť pred televízor a pozrieť si správy. Ak vám naše spravodajské bloky ujdú, môžete si ich nalistovať v aplikácii a pozrieť si správy aj po ich odvysielaní. Ak kliknete na záložku “Archív” zobrazia sa vám logá našich známych spravodajských relácii vo veľmi atraktívnom štýle “cover flow”. Jednoduchým ťahaním prsta do strán listujete medzi reláciami až dovtedy, kým nájdete vami hľadanú reláciu. Potom, už stačí len jedno kliknutie. Vyberiete si deň a môžete sledovať.

To, čo sa mi najviac páči, je funkcia, ktorá dokáže rozoznať osobitne príspevky v rámci jednej relácie. Vďaka tomu si môže prehrať len tie reportáže, ktoré vás na prvé videnie zaujmú. Ak ale kliknete na tlačidlo “Všetko”, tak sa vám prehrá zvolená relácia so všetkými reportážami.

Takto uvidíte archív dňa spravodajskej relácie Nopviny. Reportáže si môžete prehrať aj po jednom.

Určite ste si všimli aj zvonček napravo. Vďaka nemu si môžete na aktuálne prezeranú reláciu pridať notifikáciu.

TV PROGRAM: vysielanie TV JOJ pod kontrolou

Až týždeň dopredu si viete v tejto sekcii prezrieť celú skladbu vysielania vašej obľúbenej televízie. A nielen to! Očakávaný program môžete zdieľať na Facebooku, odoslať ho emailom alebo sms správou. O tom čo sa chystáte pozerať, sa tak môžete jednoducho a rýchlo podeliť so svojimi priateľmi.

Program sa dá ľahko kategorizovať do záložky “Obľúbené”. TV program ponúka náhľad vysielania tak pre JOJ ako aj Plus-ku. Ak nechcete zmeškať svoj program, po kliknutí na modrý zvonček si môžete špecifikovať notifikáciu. Napríklad, tešíte sa na šou obľúbeného šefkuchára Massima a bojíte sa, že vám uniknú jeho nové recepty. A tak si pre istotu na časovej osi zvolíte “Massimove Vianoce” a ťuknete na zvonček. Aplikácia ponúka niekoľko časových rozpätí upozornenia pred začatím relácie a to 5, 15, 30 alebo hodinový interval. Aplikácia vás dokáže na vysielanú reláciu upozorniť aj deň vopred. iPhone vás vždy včas vopred na reláciu, alebo film upozorní.

Notifikácia, ktorá ohlasuje začiatok vašej obľúbenej relácie

Obľúbené - priestor pre vašu kategorizáciu relácií TV JOJ

Táto záložka nepotrebuje osobitný komentár. Všetky relácie, ktoré si v aplikácií označíte ako obľúbené, budú zobrazené na tomto mieste. Získate tak prehľad o čase vysielania a viete si prečítať aj informácie o danom programe.

Nastavenia aplikácie

V jednoduchosti je krása. Asi týmto mottom sa inšpirovali vývojári pri návrhu poslednej karty aplikácie. Ponúka málo nastavení. Ale na prvý pohľad asi aj stačia. Jedným tlačidlom vypnete alebo zapnete notifikácie. (aplikácia vás nebude zbytočne otravovať, bude vám hlásiť informácie, ktoré si zvolíte). Preto odporúčam ponechať túto funkciu zapnutú.

Upozornenia budete môcť bližšie špecifikovať v notifikačnom centre. Zrejme po úvodných hrách a testovaní aplikácie pozapínate aj to, čo ste možno nechceli. A tak si v sekcii nastavenia viete prezrieť aktívne notifikácie. Dokonca je tu možnosť aj ich okamžitého resetu. Týka sa to aj obľúbených položiek.

Aplikácia ponúka len pár, ale zato kľúčových nastavení

Klady a zápory

Za najväčší prínos považujem už len samotný fakt, že TV JOJ konečne má oficiálnu iPhone aplikáciu. Vznikla na úseku spravodajstva, preto zatiaľ neobsahuje celú filmovú tvorbu televízie. Práve toto nám zatiaľ najviac iPhonisti v diskusiách vyčítajú - absenciu jojkárskych seriálov. Aplikácia však ponúka komfort pri prezeraní správ z domova aj zo sveta. Užívateľ si dokáže prezrieť fotky aj videá pripojené ku článkom. Aplikácia sa ovláda veľmi intuitívne.

Noviny TV JOJ ponúka skvelý zdroj informácií aj zábavy v jednoduchom a pre oči príjemnom šate. Myslím si, že farby a dizajn aplikácie bol zvolený dobre. Pripomína ident televízie a užívateľa zbytočne nemätie. Časom sa žiada odstránenie preddefinovaného “landscape” módu a pridanie podpory aj pre iPad.

Je jasné, že aplikácia nedokáže držať krok s neustále rozvíjajúcou sa televíziou, a tak bude musieť byť často aktualizovaná. V súčasnom štádiu fanúšikov televízie nesklame a iPhoňákov neurazí. Má nádej, že ďalšie aktualizácie aplikácie prinesú ešte väčšiu funkcionalitu, vrátane rozšírenia archívu a spätnej väzby užívateľa. Tá bude zrejme obrovská. Keď som začal písať túto recenziu, aplikácia ešte nebola v TOP 25. Za menej ako hodinu a pol sa však prepracovala na prvé miesto. V budúcnosti preto nemôže sklamať!

Súvisiace články