Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zima budúcnosti? Bude plná kontrastov
Zdielať na

Zima budúcnosti? Bude plná kontrastov

Charakter zimy sa v posledných rokoch mení. To, čo zaregistroval bežný človek, potvrdzujú aj odborníci. Čoraz častejšie už nesedia ani dlhodobé pranostiky.

"Súčasné zimy u nás stratili svoju niekdajšiu istotu, že aj pri určitej premenlivosti počasia, bude mať počasie aspoň v istej časti zimy všade na Slovensku typicky zimný charakter," hovorí klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Na Slovensku sme už zažili na konci 20. a na začiatku 21. storočia zimy, keď v najteplejších oblastiach, na juhu Slovenska a na juhu stredného Slovenska, celú zimu nebol sneh. "Všeobecne sa dá očakávať, že zimy v budúcnosti môžu byť plné kontrastov, v priebehu jednej zimy sa môže vystriedať aj viac mrazivých období, medzi ktorými budú naopak, veľmi výrazné oteplenia," vysvetlil Faško.

Vyplývať z toho podľa neho bude veľká nestabilita snehových pomerov, ktorá bude siahať až do stredných horských polôh.

Pranostiky minimálne poradia, ako sa obliecť

Počasie sa začína správať veľmi nevyvážene a posúvať sa v krátkom čase z jednej krajnosti do druhej. "Veľmi rýchlo sa menia teplotné podmienky. U nás je to typické najmä pre zimu. V posledných rokoch sme zaznamenali veľmi výrazné výkyvy v teplote vzduchu," uviedol Faško. Dodal, že pre chronicky chorých ľudí môžu byť tieto výkyvy až nebezpečné.

Nestále počasie spochybňuje aj dlhodobé pranostiky. "Existujú určité javy v počasí, ktoré sa pravidelne opakujú," podotkol minulý mesiac v štúdiu Novín o 12- tej meteorológ relácie Najlepšie počasie Peter Jurčovič. Pranostiky však stále dokážu poradiť aspoň to, ako sa obliecť...

isifa

Súvisiace články