Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Deň 3. Sibírske mrazy na Slovensku ešte zosilnejú...
Zdielať na

Deň 3. Sibírske mrazy na Slovensku ešte zosilnejú...

Teploty až -25 stupňov Celzia nebudú pravdepodobne budúci týždeň ničím výnimočným. Najmä na severe Slovenska. No už teraz arktické počasie robí problémy na celom území. Na Slovensku v dôsledku mrazov zomreli dvaja ľudia.

"V budúcom týždni by sa tie mrazy mali zosilňovať. Sneženie bude chytať východnú časť Slovenska," ozrejmil situáciu meteorológ Peter Jurčovič.

Lavínové nebezpečenstvo trvá

Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo. Druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín hrozí pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky na strmých svahoch. Predovšetkým južné expozície môžu byť po poludňajšom oteplení miestami menších lavínových zosuvov z ťažšieho mokrého snehu.

Buďte opatrní...

Bezpečnosť pohybu vo vysokohorskom teréne podmieňuje maximálna opatrnosť, znalosť posúdenia lavínovej situácie a lokálnej stability vetrom veľmi nerovnomerne rozloženej snehovej pokrývky. Na záveterných svahoch sa nachádzajú nebezpečné snehové útvary – dosky, vankúše a preveje.

Hrozia nám omrzliny

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) už niekoľko dní upozorňujú na mimoriadne nízke teploty, ktoré sužujú Slovensko. Mrazy by mali kulminovať vo štvrtok, v piatok a na niektorých miestach aj v sobotu. Pridať by sa k nim mal aj silnejúci vietor. "Kombinácia týchto dvoch faktorov bude vyvolávať zvýšené riziko omrzlín pre ľudí, ktorí sa budú dlhšie pohybovať vonku bez primeraného oblečenia," uviedol meteorológ SHMÚ Jozef Csaplár.

Vyrovnaný teplotný rekord

Klimatológovia zaznamenali v uplynulých dňoch teploty okolo tridsiatich stupňov pod nulou. "V Plavči klesla dnes v noci minimálna prízemná teplota vzduchu na -33 °C (namerané v úrovni 5 cm nad zemským povrchom), čím tam bol vyrovnaný rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu pre 1. február z roku 1991," uviedol klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

Mrazy na Slovensku si vyžiadali už dve obete. Prvou obeťou bol podchladený muž v Nižnej Šuňave, v okrese Poprad. Vo obci Valaská zase našli telo 44-ročnej ženy.

Stanice budú otvorené nonstop

Pre mrazy, ktoré sužujú celú našu krajinu, pristupujú k novým opatreniam aj Železnice Slovenskej republiky. Vedenie sa po dohode s ministerstvom dopravy rozhodlo nechať železničné stanice otvorené nonstop.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy