Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zima vo svete? - 29 °C, 50 mŕtvych a 3,5-metrové záveje
Zdielať na

Zima vo svete? - 29 °C, 50 mŕtvych a 3,5-metrové záveje

Tri a pol metrové záveje a ďalšie strašidelné číslo - až 50 mŕtvych. Krutá zima prekvapila aj Japoncov. Hory snehu často siahajú po druhé poschodia domov. V Aténach sa z mrazivých teplôt tešia deti, školy ostávajú zavreté. V Bulharsku zase namerali 122-ročný teplotný rekord...

3,5-metrové záveje snehu v Japonsku

Naposledy takúto tuhú zimu zažilo Japonsko pred siedmimi rokmi. Záveje boli len o meter vyššie než terajšie 3,5-metrové a obetí nie 50, ale o 100 viac. Starší ľudia sa s tohtoročnou nádielkou snažia popasovať sami a veľakrát si práve tak najviac ublížia. Pády zo striech pripravili o život už desiatky z nich!

Úrady preto poprosili obyvateľov, aby sneh upratovali v skupinkách a ochranných oblekoch. "V núdzovom fonde máme stále dosť peňazí na odstraňovanie následkov kalamity, rozošleme ich do jednotlivých regiónov," informoval premiér Yoshihiko Noda.

V Grécku sa tešia aspoň deti

Grécku zase robí problém nedostatok vody. Pri 14 stupňoch pod nulou mrznú potrubia. Tešia sa však deti, pretože školy ostali zatvorené aj dnes. Odborníci varujú, aby ľudia neriskovali pri chodení po zamrznutých rybníkoch. Jeden muž tak prišiel o život.

Teplotné rekordy, popraskané koľajnice

V Bulharsku prekonali teploty 122-ročný rekord. Ortuť teplomera tu poskočila na neuveriteľných -29°C. V Turecku praskajú od mrazu koľajnice, mnoho dedín je odrezaných od sveta. 200 letov je zrušených.

Tragická je aj bilancia obetí zimy v Poľsku. V tuhých mrazoch tam zahynulo už 21 bezdomovcov. "Väčšina bola pod vplyvom alkoholu. Zaspali vonku na lavičkách, alebo smetiakoch a dúfali, že mrazy nejako prežijú. Teploty sú ale príliš nízke," varujú poľskí policajti.

Mrznú bezdomovci aj dôchodcovia

V Taliansku zase namerali -22°C, pocitová teplota je však pre štipľavý vietor o 8 stupňov nižšia. Úrady ľudí upozorňujú, aby dávali pozor na dôchodcov. Ruská zima má totiž pokračovať aj v nasledujúcich dňoch...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy