Jasno
12°
Bratislava
Mrazy budú do polovice marca, predpovedá meteorológ Jurčovič!
Zdielať na

Mrazy budú do polovice marca, predpovedá meteorológ Jurčovič!

Počasie, ktoré na Slovensku pretrváva v týchto dňoch, znepríjemňuje život mnohým ľuďom. Podľa meteorológa Petra Jurčoviča však mrazy budú pokračovať až do polovice marca! Na jar sa môžeme tešiť až v apríli...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Vrtochy počasia vyplývajú z toho, že december aj január boli teplé. Dokonca aj november bol chladnejší. Mnohé pranostiky hovoria o tom, že ak príde zima príliš skoro, odmlčí sa a ozve sa až v tomto období.

Február je zvyčajne mierny mesiac, v ktorom sa môžu vyskytovať extrémy. A také obdobie zažívame práve teraz. Hoci v Lučenci namerali v pondelok 1 °C, mrazy ešte budú. Príde totiž studená vlna zo severu, z Poľska a z Bieloruska. 

Čo spôsobuje silné mrazy?

"Aby boli silné mrazy, potrebujeme tri faktory. Aby bola snehová pokrývka, aby bolo jasno, aby bolo bezvetrie," povedal v Novinách o 12-ej meteorológ SHMÚ Peter Jurčovič. V Bratisalve v roku 1985 namerali teplotu až -25 °C. Ak však fúka silný vietor, pocitová zima je oveľa väščia. Pri teplote - 15 stupňov Celzia a vetre 15m/s je pocitová zima až -40 °C. Mrazy náš organizmus zvláda lepšie, ak je bezvetrie.

Február nás ešte potrápi

Podľa Jurčoviča nás február ešte poriadne potrápi. Na juhozápade síce môže byť plusová teplota, no v noci prituhne. Aj začiatok marca bude poriadne mrazivý. Od polovice mesiaca by sa malo otepľovať, o skutočnej jari však budeme môcť hovoriť až v apríli.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy