Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sneh, víchor, záveje. Také bolo Slovensko dnes
Zdielať na

Sneh, víchor, záveje. Také bolo Slovensko dnes

Vodné toky na celom Slovensku premŕzajú. Nakopené ľady spôsobujú, že voda sa z korýt riek na viacerých miestach vylieva. Vodohospodári tak už boli niekoľkokrát nútení použiť ťažkú techniku. Zasahujú na Dunaji, Orave i Váhu.

"Situácia je všade veľmi podobná, vodné toky premŕzajú, keďže sú dlhodobo nízke hladiny v tokoch a aj teploty sú veľmi nízke," povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Treskúca zima vytvorila ľady na Dunaji. Na rieke ich preto rozbíjajú tri plavidlá. Ľadoborec Brezno pôsobí na úseku od Bratislavy po Gabčíkovo, ďalšie plavidlo pracuje na Dunaji medzi Gabčíkovom a Komárnom, v bratislavských prístavoch rozbíja ľady remorkér. Ľad v nádrži Čunovo rozrážal ľadoborec v spolupráci s maďarskou stranou.

"Všetko závisí od počasia, pokiaľ bude dlhodobo prevládať nízka teplota, ľady sa budú tvoriť aj naďalej, je to jav, ktorý sa nedá ovplyvniť," dodal Machava. Ako to vyzeralo v utorok ráno v Bratislave si môžete pozrieť TU.

Na Zemplíne strpčuje život vietor a sneženie

Na Zemplíne ľuďom stále strpčuje život silný vietor a husté sneženie, ktoré neutícha už štvrtý deň. Ešte v pondelok večer to s prejazdnosťou ciest vyzeralo nádejne, no dnešná noc všetko zmenila.

Z polí sa na dediny valí sneh, pretože na Zemplíne fúka silný vietor. Aj keď pluh odhrnie naviaty sneh, za pár sekúnd sa opäť vytvoria veľké záveje. V utorok ráno mali obyvatelia obcí problém dostať sa do mesta za prácou a do školy.

Kalamita môže aj za meškanie vlakov

Tisícky cestujúcich stále čakajú na vlaky, ktoré ich nedokážu previesť do hlavného mesta, alebo do iných cieľových staníc. Na Slovensku totiž snehová kalamita spôsobila rozsiahle meškania vlakov a cestujúci tak zostali uväznení na železničných staniciach. Bratislavská hlavná stanica neustále hlási stále dlhšie meškania a niektoré spoje dokonca zrušili.

Na stanici čakajú niektorí ľudia aj od siedmej hodiny ráno. V rozhlase železničná spoločnosť oznamuje neustále meškanie vlakov. Niektoré vlaky meškajú až 140 minút.

Na D1 sa zrazili autá a buldozér

Tri osobné autá a jeden cestársky buldozér sa stali súčasťou dopravnej nehody na severnej D1-ke pred Košicami. Jeden pruh doslova zablokovali snehové záveje. Za všetko mohlo nielen počasie ale aj nepozornosť a precenenie vlastných schopností. Nikomu sa našťastie nič nestalo, odniesli si to len plechy, stratený čas a nervy vodičov i spolujazdcov.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy