Jasno
12°
Bratislava
Mrazy v Európe. O život prišlo najmenej 600 ľudí
Zdielať na

Mrazy v Európe. O život prišlo najmenej 600 ľudí

Dva týždne extrémnych mrazov v celej Európe zabili najmenej 600 ľudí. Najviac, 136, ich hlási Ukrajina. U nás si mrazivé počasie vyžiadalo päť ľudských obetí. Vlna extrémne mrazivého počasia, ktorá Európu sužuje od konca januára, by mala v najbližších dňoch v strednej Európe skončiť.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Moskva sa pripravuje na nižšie teploty

Najmenej 110 obetí hlási Rusko. Mrazy však zďaleka nekončia. Moskva sa pripravuje na nový pokles teplôt. Na budúci týždeň tam meteorológovia predpovedajú viac ako 30-stupňové mrazy a najchladnejšie počasie za posledných sedemdesiat rokov.

V Poľsku od začiatku februára zahynulo na následky mrazov 100 obetí. Len za posledných 24 hodín uam zamrzlo dvadsať ľudí. Na východe Rumunska odrezal sneh od sveta 23 000 ľudí. Miestami výška pokrývky dosahovala aj štyri metre. V krajine zahynulo 65 ľudí.

Kolaps Talianska

V dôsledku zimy, ktorá postihla inak slnečné Taliansko, zomrelo 56 ľudí. Zima tu spôsobila kolaps všetkej dopravy, vrátane leteckej. Sneženie postihlo väčšinu krajiny. V Benátkach zamrzla voda v kanáloch.

Bulharsko, Balkán, Česko

V Bulharsku zomrelo od konca januára tridsať ľudí. Pre mrazy len na západnom Balkáne umrelo štyridsať ľudí. Z toho najviac v Srbsku (najmenej 16) a v Bosne (najmenej 11). Desaťtisíce dedinčanov sú na Balkáne odrezaní od sveta pre snehovú kalamitu. V Českej republiky prišlo o život 27 ľudí.

Mrazy by mali vydržať do polovice marca. Aspoň tak to predpovedá meteorológ z Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy