Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Môžu za mráz Rusi alebo Američania? Je to možné
Zdielať na

Môžu za mráz Rusi alebo Američania? Je to možné

Organizátori demonštrácií v Rusku obvinili Putina z toho, že zmanipuloval nielen voľby, ale aj počasie. Údajne "zariadil" súčasné extrémne mrazy, aby tak demonštrantov vyhnal z ulíc. Ak si uvedomíme, že rozháňanie oblakov v Rusku nie je nič výnimočné, toto tvrdenie nemusí byť až také hlúpe a nereálne. Zisťovali sme, čo na to hovoria naši odborníci a obyvatelia.

Číňania chceli dážď, vyvolali snehovú smršť!

Dážď sa pokúšali vyvolať aj Číňania,  no v Pekingu sa im, žiaľ, podarilo privolať snehovú smršť. Ovládnuť počasie nad územím niekoľko desiatok kilometrov je teda možné. Otázne je však, či je možné vyvolať extrémny mráz nad územím Ázie a celej Európy tak, ako je to teraz. Ľudia tomu však veľmi neveria. "Nevieme, či je to technicky možné, myslíme si, že nie!", tvrdia viacerí.

"Samozrejme, takú silu máme, ale to sú atómové bomby, a tak.. .V tomto duchu nikto neuvažuje", oponuje Peter Jurčovič.

Podľa niektorých zahraničných zdrojov by niečo také ešte mohlo spôsobiť aj americké zariadenie známe pod skratkou HAARP - určené na výskum polárnej žiary. Pomocou nízkych frekvencií vraj dokáže ovplyvniť správanie počasia aj nad väčším územím. Podobné zariadenie majú vraj aj Rusi.

Chýbajú dôkazy...

No dôkazy o tom, či túto sibírsku zimu vyvolali zariadenia typu HAARP alebo nie, zatiaľ neexistujú.  Súčasné extrémne mrazy sú podľa expertov len dôsledkom globálneho otepľovania.

"Kolegovia už niekoľko rokov upozorňujú na to, že stále pribúdajú rôzne extrémy v počasí, ktoré môžu trvať krátko - týždeň, dva. Ale prichádzajú tak náhle, že sa to nedá predpovedať viac ako týždeň.", vysvetľuje RNDr. Peter Jurčovič.

Už tento týždeň sa má otepliť, potom sa opäť ochladí. Prvý závan blízkej jari by sa však mohol objaviť už okolo Mateja, teda 24. februára. "Prídu intenzívne zrážky. Mám taký dojem, že v nížinách to už bude o daždi...", dodáva Peter Jurčovič.

SITA

Súvisiace články