Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Zima a závaly snehu ochromili aj Londýn
Zdielať na
Zahraničie

Zima a závaly snehu ochromili aj Londýn

Zdroj: Anirudh Koul/ilustračné

Zima a husté sneženie na severe Británie dosiahli aj Londýn

Na uliciach, železniciach a letiskách stále panuje chaos, tisíce škôl museli uzavrieť, viaceré športové a iné podujatia zrušili. Meteorologické stanice hovoria o nachladenejšej zime za posledných 30 rokov. Uviedli britské médiá.

Husté sneženie uzavrelo takmer všetky letiská v krajine, nefungujú londýnske letiská Garwick, Luton ani Stansted, na ostatných letiskách zaznamenali veľké meškania a rušenia letov. Nízkonákladová letecká spoločnosť Easyjet zrušila viac ako 200 domácich a medzištátnych letov.

Sneh zastavil alebo spomalil aj železničnú dopravu. Vlak Eurostar z Bruselu do Londýna dnes uviazol v tuneli pod kanálom La Manche. Informovala o tom dnes spoločnosť Eurotunnel, ktorá tunel prevádzkuje.

Vlak s neznámym počtom pasažierov uviazol pre "trakčné problémy" približne na hodinu a na pomoc mu prišiel záchranný tím. Spoločnosť Eurostar preventívne pozastavila prevádzku všetkých svojich vlakov, uviedol hovorca Eurotunnelu.

Chladné počasie podľa meteorológov potrvá možno až do konca budúceho týždňa.

Podobná zima s množstvom snehu postihla Veľkú Britániu v roku 1981. Tentokrát ju spôsobil chladný front zo Sibíri, vysvetlil hovorca britskej meteorologickej služby. Závaly snehu v mestách zamedzili ľuďom dostať sa do zamestnania, čo podľa prepočtov stojí britské hospodárstvo stratu 600 miliónov libier denne. Najväčšia soľná baňa v krajine medzitým varovala, že nebude schopná uspokojiť dopyt po soli na posýpanie zľadovatených ciest.

Zdielať na

Najčítanejšie správy