Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najdrahší benzín v histórii! Liter aj za 1,68 €...
Zdielať na

Najdrahší benzín v histórii! Liter aj za 1,68 €...

Tankovanie na čerpačkách nás oberie o ďalšie eurá. Minulotýždňové zdraženie nafty i benzínu už neplatí, ceny vyskočili nahor ešte viac a nie o málo. V priemere o 2,5 centa na liter. V prípade benzínu sme takúto obrovskú sumu ešte neplatili, prelomil tak aj nedávny historický rekord.

Mimoriadne drahý benzín

Priemerné ceny benzínu tak majú prekročiť 1,53 za liter a nafta 1,45. Ešte v utorok ste benzín 95-ku mohli natankovať za cenu okolo 1,48. U nafty to bolo zas 1,42.

Pokiaľ ide o benzín, ide o historické maximum. Nafte chýbajú k rekordu 3 centy. Benzín prekonáva posledný rekord už len z tohto roku, teda rekord z minulého týždňa, ktorý platil ešte do včerajška.

Malý prieskum Jojky na bratislavských čerpačkách potvrdzuje zdraženie. Niektoré ceny vyrážali dych, napríklad benzín 95-ka za liter 1,68, iné prekonávali dnešný priemer.

Minimálne do leta by vraj už takémuto šialenému nárastu cien benzínu a nafty nemalo dôjsť. Čo však bude v júli, keď začne platiť voči Iránu embargo na ropu, to nikto nevie presne odhadnúť. Napríklad nemeckí analytici sa obávajú toho, že špekulanti sa na tom priživia, preto je potrebné pripraviť sa na zdražovanie...

Irán sa už zastrája

Irán v polovici februára zastavil dodávky ropy do šiestich krajín Európskej únie - Španielska, Francúzska, Grécka, Talianska, Portugalska, Holandska. Je to odveta za sankcie, ktoré prijala voči Teheránu EÚ kvôli jeho údajným aktivitám pri výrobe jadrovej bomby. Aj aj to ovplyvňuje ceny benzínu v Európe a na Slovensku. VIAC TU!

Výhodnejší autobus či auto?

Rastúce ceny benzínu a nafty už nútia ľudí prehodnotiť svoj dlhodobo zaužívaný životný štýl. Pri súčasných cenách sa viacerí dokonca vzdali svojho auta a do práce jazdia verejnou dopravou. A v hre pritom nie sú len peniaze, ale aj čas... VIAC TU!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy