Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Boj o potraviny, benzín a byty. Musíme pracovať viac
Zdielať na

Boj o potraviny, benzín a byty. Musíme pracovať viac

Makáme viac, aby sme si mohli dopriať to, čo predtým. Analytici si potrápili svoje hlavy a pustili sa do zaujímavého rátania. Zistili o koľko hodín sme museli stráviť v práci viac, aby sme si mohli dovoliť rovnaké množstvo potravín, či pohonných hmôt. Výsledky vôbec nie sú radostné. A výhľad na tent rok takisto nie.

Na bežný nákup sme v roku 2011 museli priemerne pracovať pod tri hodiny, v roku 2012 už cez štyri. Zdražovanie nám pridalo 15 minút v práci. "Odpracovať viac sme museli ako na mlieko, tak aj mäsové výrobky a pečivá," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Viac sme "makali" aj na benzín či byt

Viac sme museli drieť aj na pohonné hmoty. Presne 2,5 minúty. Zlepšilo sa to naopak vo sfére tovarov dlhodobej spotreby. "Chladnička, auto alebo LCD televízor a taktiež aj na kúpu bytu, respektíve jeden meter štvorcový nehnuteľnosti," dodala Sadovská.

Čo nás čaká tento rok?

Za meter štvorcový bytu sme odpracovali o dva dni menej. Spýtali sme sa odborníkov, čo nás čaká tento rok. Tankovať minulý rok, tak to bolo peklo, čo to bude tento rok? Tak také pomenovanie biblia nepozná. "Blíži sa leto, letná motoristická sezóna a tá môže zaúradovať takým spôsobom, že tá nafta a benzíny pôjdu nahor," uviedol Tomáš Novotný z natankuj.sk

Pri nehnuteľnostiach by sa to nemalo zhoršiť. "Ak by sa nič nezmenilo a zostalo by to tak ako dnes, tak očakávam pokles tých cien nehnuteľností, alebo stabilitu," tvrdí riaditeľka realitnej kancelárie Daniela Danihel-Rážová.

Márna sláva však, keď je toľko ľudí bez práce, alebo sa o ňu bojí, či ju má mizerne platenú. Potraviny však potrebuje každý a tam to bude opäť boj. "Bude treba viac a viac dní v roku pracovať na to, aby sme zabezpečili chod svojich domácností," tvrdí analytik agentúry Terno Ľubomír Dráhovský.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy