Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Potraviny cez internet. Na toto si dávajte pozor
Zdielať na

Potraviny cez internet. Na toto si dávajte pozor

Poznáte to, urobiť veľký nákup potravín znamená neraz hodinové prechádzanie sa medzi regálmi, potom státie v dlhom rade pri pokladni no a napokon treba odniesť všetky tašky domov. Riešením môže byť online nákup. Hoci sme si zvykli takto nakupovať oblečenie, či elektroniku, s potravinami nám to stále akosi nejde.

Donáška potravín domov pritom funguje vo viacerých mestách Slovenska už roky.Nakúpiť potraviny cez internet a nechať si ich doviezť pomaly až do chladničky je v krajinách Západnej Európy pomerne bežné. Na Slovensku si na tento spôsob nakupovanie len zvykáme. "Je to zatiaľ také opatrnejšie, ale ide to," hovorí prevádzkovateľ donáškovej služby Daniel Pavlovič. 

Niektorí považujú prechádzky s nákupným vozíkom za relax, iní si chcú tovar, ako sa hovorí, pochytať a ďalší nakupujú podľa toho, čo im práve padne do oka. Na šťastie desiatok fungujúcich donášok potravín sú aj takí ľudia, ktorí nechcú svoj vzácny voľný čas minúť v obchode. Alebo takí, ktorí už ťažké tašky nosiť nevládzu. "Hlavne mamičky s deťmi, zaneprázdnení ľudia, ktorí nemajú na nakupovanie čas," opísala cieľovú skupinu donáškovej služby hovorkyňa obchodného reťazca Tesco Zuzana Lošáková. 

Každý špás niečo stojí

"Väčšinou naši zákazníci sú tí bohatší, ktorí si to môžu dovoliť," uviedla Lucia Henschlová, ktorá nakupuje na objednávku. Každý špás totiž niečo stojí. Ceny potravín pri nákupe cez internet sa zväčša nelíšia od bežných cien v obchodoch, no navyše je poplatok za doručenie.

Pri nákupe nad určitú relatívne vysokú sumu môže byť doručenie aj zadarmo, väčšinou je však poplatok od 3eur vyššie. Samostatnou kategóriou je donáška tovaru z konkrétnych obchodov.

Väčšina donášok berie tovar z veľkoskladov alebo sú sami prevádzkovateľmi kamenného obchodu. Môžete si nechať doručiť aj čerstvý či mrazený tovar. Pri nákupe cez internet však nepočítajte s okamžitým dodaním. "Je to na druhý deň najskôr," dodala Lošáková.

Najväčšou výhodou nákupu cez internet je to, že nákup dostanete až ku dverám. Čím ste ušetrení nielen obiehania obchodov, ale aj naťahovania sa s ťažkými taškami. Nevýhodou nákupu cez internet je, že sa musíte spoľahnúť na výber cudzieho človeka a nákup je predražený o doručovací poplatok. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články