Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pracujte poriadne a dostanete papier. To je informálne vzdelanie
Zdielať na

Pracujte poriadne a dostanete papier. To je informálne vzdelanie

A teraz tu máme menšie jazykové okienko - určite viete, čo znamená formálne vzdelanie, neformálne tiež asi tušíte, ale počuli ste o in-formálnom vzdelaní? Rozhodovať o jeho prijatí sa bude už v novembri tohto roku. A to v rámci všetkých európskych štátov, vrátane Slovenska.

Záleží od skúseností, zručností

To znamená, že ak ste napríklad murárom 10 rokov, no vyučený nie ste, kvalifikáciu na papieri v prípade záujmu predsa len dostanete - a to na základe praxe. Neformálne vzdelanie dosiahnete absolvovaním kurzu, semináru či workshopu. Formálne vzdelanie dosiahnete ak ste absolventom strednej či vysokej školy.

Informálne vzdelanie je pre nás novinkou a Európska komisia navrhuje jeho prijatie všetkým členským štátom. "Informálne vzdelanie je vzdelanie dosiahnuté mimo školského vzdelávacieho procesu, to znamená pracovné skúsenosti, zručnosti," informuje Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Štyria členské tak fungujú

Tak napríklad Ajmur žije na Slovensku dlhé roky a pracuje ako čašník. Prax má, no papier o tom žiadny. A do školských lavíc sa mu už ísť nechce. "Ako čašník pracujem sedem rokov a papier by sa mi určite zišiel," hovorí. Ak Slovensko informálne vzdelanie príjme, Ajmur sa o získanie svojej odbornosti na papieri môže uchádzať. Následne aj o prácu v celej Európskej únii.

"V štyroch členských štátoch už tento systém funguje, a to tak že uchádzač preukáže svoje neformálne vzdelanie pred validačnou komisiou, pozostávajúcou z pracovníkov ministerstva, odborných organizácii, či priemyselných cechov," informuje Králik.

Ministerstvo návrh podporuje

"Ministerstvo školstva podporuje návrh Európskej komisie, pretože tento dokument pomôže mnohým ľudom pri hľadaní práce," dodala Renáta Vítková z oddelenia masmediálnej politiky ministerstva školstva. "Už v novembri tohto roku budú ministri školstva všetkých európskych štátov rozhodovať o prijatí a do roku 2015 by tieto systémy mali fungovať v celej Európe," dodal Králik.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články