Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemáme sa horšie. Na prvý pohľad...
Zdielať na

Nemáme sa horšie. Na prvý pohľad...

Čísla hovoria jedno, každodenný reálny život však niečo celkom iné. Ak by sme sa chceli upokojiť, pozreli by sme si výsledky Štatistického úradu a videli by sme, že naša situácia je podobná tej pred rokom. No ak sa opäť vrátime do reality, či prizrieme sa bližšie, pohľad na vec sa nám trošku upraví...

Slovensko sa ekonomicky neprepadáva, ale dá sa povedať, že stagnuje. Kto je za to zodpovedný? Hlavne výroba áut. Produkcia automobilovej výroby a jej následný export výrazne prospel k rastu HDP.

Tu sa zamestnalo najviac ľudí

Rozvoj automobiliek sa zároveň postaral o vyššiu zamestnanosť. V tejto kategórii však nie sú samé. Značne totiž vzrástla zamestnanosť napríklad v sektore zdravotníctva a sociálnej pomoci.

Malý záujem o prácu je napríklad v oblasti verejnej správy, v obchode a vo vede.

V rámci zamestnanosti si pohoršili najmä ženy pred dôchodkom, pre ktoré je náročné nájsť si prácu, respektíve o prácu v tomto veku prišli. Paradoxne, muži si práve vtedy zamestatanie našli.

Tešíte sa, že máte vyššiu výplatu?

Žiaľ, vyššie sú aj výdavky, a v porovnaní s minulým rokom si za zvýšenú čiastku na výplatnej páske kúpite zhruba to, čo predtým.

Napriek tomu, že sa naše peňaženky potešili nižším cenám za internet, alebo telefonovanie, smútok sa vráti rýchlosťou blesku pri pohľade na tabule s cenami benzínu či nafty. Zdraželo, žiaľ, aj vzdelanie.

Zhrňme si to. Plat bežného človeka sa v priemere rozdelí každý mesiac nasledovne. Za bývanie zaplatíte približne tretinu zárobku. V potravinách mesačne necháte pätinu platu a za vzdelanie približne desatinu.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy