Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rodičia, plaťte! Výbava pre školákov nie je vôbec lacná záležitosť
Zdielať na

Rodičia, plaťte! Výbava pre školákov nie je vôbec lacná záležitosť

Už sa iba raz vyspíme, a potom sa to začne. Školský rok. Deti sa určite netešia a keď si to rodičia spočítajú - tiež bude po radosti. Výbava pre školáka veru nie je lacná záležitosť. Podľa prieskumov nás to navyše vyjde drahšie ako našich českých susedov.

Nakupujú postupne

Mnohí rodičia si nákup školských potrieb delia aj na niekoľko mesiacov. Náklady na dieťa totiž dosahujú pred začiatkom školského roka aj 300 eur, čo je pre mnohých Slovákov až polovica ich platu. "Na každého tých 50-100 eur. Je to dosť, takže tiež sa to musí v priebehu tých prázdnin nejako rozložiť, aby to potom v septembri nebola taká vysoká položka," tvrdí rodič.

"Kupovali sme pred prázdninami, využili sme aj internetový obchod, takže aj tam sme ušetrili a tie školské potreby sa skutočne nakupujú už tie tri mesiace," dopnil druhý. A to nie je ani zďaleka všetko. Mnohé deti navštevujú aj krúžky. Za mesiac je tak peňaženka opäť ľahšia o desiatky eur. "Angličtina stojí 20 euro a loptové hry 14," hovorí školáčka.

Kvalita výbavy zohráva veľkú úlohu

Ak si k tomu prirátate aj peniaze za dopravu, školskú jedáleň a výlety, vychádza až závratná suma. Psychológovia, sociológovia ale aj samotné deti sa však zhodli na tom, že samotná kvalita výbavy školáka zohráva medzi deťmi veľkú úlohu. Mnohé frustrácie v detskom veku totiž vznikajú práve z posmeškov a šikany spolužiakov. "Hej, aby zapadli, lebo potom už nezapadnú, a potom sa im budú vysmievať a nebudú chodiť radi do školy," dodala školáčka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články