Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Živnostníci pozor! Odvody sa platia po novom
Zdielať na

Živnostníci pozor! Odvody sa platia po novom

Ak ste živnostník, máte už iba tri dni na zaplatenie nových odvodov do Sociálnej poisťovne. Vraj na to stále nemali čas alebo na to zabudli desaťtisíce ľudí po celom Slovensku. Ak sa do stredy nespamätajú, čakajú ich zbytočné sankcie.

Pokiaľ ste ako živnostník zarobili v minulom roku v hrubom viac ako 4078 eur a pár centov, máte už iba posledné dni na to, aby ste zaplatili novú výšku odvodov. No a ak ste túto sumu prešvihli, do Sociálnej poisťovne ste sa mali prihlásiť do prvého júla.

Mnohí zabudli

Ako však poukázala hovorkyňa SP Jana Ďuriačová, 49 tisíc poistencov sa prihlásiť zabudlo. Na prihlásenie vás Sociálna poisťovňa upozorní, avšak nové platby si už musíte odsledovať sami.

Pomôcť vám môže kalkulačka, ktorú má poisťovňa na svojej stránke. Stačí do nej zadať základ dane z minuloročného priznania a hneď budete vedieť výšku svojich nových odvodov.

Neplatičov čakajú penále

"Každým dňom omeškania platby musí Sociálna poisťovňa v zmysle zákona predpísať penále, takže ak nechcú byť proti vlastným peňaženkám, treba sledovať termíny a správnu výšku platieb," upozornila Ďuriačová.

Poisťovňa tiež upozorňuje, aby ste si ustriehli aj svoje trvalé príkazy a výšku odvodov zmenili podľa nového výpočtu. V prípade, že by ste peniazie posielali, ale menej, takisto vás čakajú sankcie. "Penále je 0,05 percent z tej sumy, ktorú je povinný odviesť  za každý deň omeškania a penále môže narásť maximálne do výšky tej dlžnej sumy," vysvetlila Ďuriačová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy