Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pol miliardový výpadok. Kde môžeme šetriť?
Zdielať na

Pol miliardový výpadok. Kde môžeme šetriť?

Pol miliardy eur. S takouto dierou teda naša vláda veľmi v rozpočte nepočítala. O tom, kde sa nabrala a čo s ňou, hovoril minister financií na mimoriadnom rokovaní vlády. Niečo by síce mali pokryť škrty vo vládnych rezortoch, no väčšinu budeme plátať my všetci.

Ľudia asi viac šetria

Ako táto diera mohla vzniknúť? Takmer 350 miliónov vraj stál chaos v daňovej správe a špekulanti, ktorí to hneď využili. "Buď ľudia naozaj menej míňajú, viacej šetria, alebo tam je vplyv neporiadku v daňovom systéme. Neodviedli tú daň ako mali, alebo si vypýtali viac tých vratiek DPH," povedal ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Zvyšok by mali byť nekryté eurofondy a to, že nikto nemyslel na nákup zásob ropy. Premiér to zatiaľ vypočítal na viac ako 5-percentný deficit. "Keby náš deficit začal prudko rásť, nám by začali veľmi rýchlo stúpať úroky. Ako je to v Španielsku a Taliansku. To si nemôžeme dovoliť," tvrdí Baláž.

Platy učiteľov sa škrtať nebudú

235 miliónovou záplatou by mal byť odvod pre banky, monopoly, nižšie odvody v druhom pilieri, či registračný poplatok za autá. 120 miliónov by sa malo nájsť vo výdavkoch vládnych rezortov. Škrtať by sa však nemali napríklad platy učiteľov či zdravotníkov. "Odmietame plošné škrtanie. Chceme sa vyhnúť tomu, čo podviaže hospodársky rast," povedal Peter Kažimír minister financií. 

Ekonómovia si však myslia, že najväčšie rezervy sú ukryté niekde inde. "Korupcia nás ročne stojí podľa odhadov Európskej únie 4 mld. eur. Daňové úniky 2,5 mld. Šedá ekonomika predstavuje ročne 2,5 mld," informuje ekonomický analytik Peter Staňek. Nehovoriac o 100 miliónovej záruke, ktorú sme nedávno poskytli španielskym bankám.

"Tá suma nie je súčasťou deficitu, ale dlhu. Ak by však Španieli svoje záväzky neplatili, my by sme si na to splatenie museli požičať. No a úroky z toho by už boli deficitom," tvrdí analytik INESS Martin Vlachynský.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy