Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojna o druhý pilier. Kto kradne, kradol, bude kradnúť...
Zdielať na

Vojna o druhý pilier. Kto kradne, kradol, bude kradnúť...

Nehorázna krádež, hanba tejto vláde! Týmito slovami dnes počastovala opozícia vládu po tom, čo sa rozhodla znížiť odvody do druhého piliera v skrátenom legislatívnom konaní. Do parlamentu kvôli tomu prišiel aj Robert Fico, ktorý tento krok obhajoval. Opozícia plánuje vyvesiť čiernu zástavu.

Dôchodky sa menia narýchlo

Vláda podľa poslanca Pavla Freša (SDKÚ-DS) robí chybu, keď ide schvaľovať zmeny v dôchodkoch a odvodoch v skrátenom legislatívnom konaní. „Chcem vás vyzvať, aby ste tento návrh stiahli,“ odkázal vláde pri prerokovávaní skráteného konania k novele zákona o sociálnom poistení. O takých vážnych veciach by podľa Freša mali poslanci rokovať tak, aby sa k tomu spoločnosť mohla vyjadriť.

Upozornil na to, že navrhované zmeny v prvom a druhom dôchodkovom pilieri boli v extrémne skrátenom pripomienkovom konaní. „Takéto opatrenia prijať za niekoľko hodín, tak nezískajú podporu verejnosti,“ povedal. Podľa neho by malo byť v záujme vlády, aby ľudia rozumeli opatreniam, ktoré ide Smer prijímať.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter považuje postup pri prerokovávaní návrhu novely zákona o sociálnom poistení za legitímny. Ako uviedol, samotný legislatívny návrh predložil do parlamentu v štandardnom čase. Stojí tiež za rozhodnutím vlády požiadať parlament o skrátené konanie k zmenám v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. „Som súčasťou vlády a nesiem zodpovednosť za kolektívne rozhodnutie, ktoré vláda prijíma,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností.

Živnostníci zaplatia ešte viac

Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V tomto roku je minimálny základ na úrovni 339,89 eura, v budúcom roku má predstavovať 393 eur. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre

SZČO tak stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura. Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy