Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mediálny výbor odporúča tajnú voľbu šéfa RTVS
Zdielať na

Mediálny výbor odporúča tajnú voľbu šéfa RTVS

Do voľby šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) odporúča Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá všetkých 11 kandidátov. Výbor sa dohodol, že parlamentu tiež odporučí tajnú voľbu. Vyplýva to zo správy o vypočutí kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS, ktorú po skončení dnešného verejného vypočutia prijal mediálny výbor na rokovaní. Správu predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) dnes odovzdá predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi. Ten rozhodne do 24 hodín o termíne zvolania novej schôdze parlamentu venovanej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. Najskôr tak parlament môže šéfa RTVS voliť v stredu 1. augusta.

Voliť sa bude tajne

Ako pre médiá povedal po rokovaní výboru jeho predseda Dušan Jarjabek (Smer-SD), v spoločnej správe "sme konštatovali, že všetci jedenásti kandidáti naplnili tie kritéria z výzvy, ktoré mali splniť preto, aby boli volenými. To znamená, my sme všetkých jedenásť kandidátov odporučili plénu a plénum vyberie". Spôsob voľby bude podľa Jarjabka taký "ako pri väčšine takýchto volieb - tajných volieb. Z 11 kandidátov plénum vyberie toho kandidáta, ktorý bude mať najväčší počet hlasov, stane sa riaditeľom". Za tajnú voľbu nového šéfa RTVS v parlamentnom pléne podľa Jarjabka hlasoval spolu s poslancami mediálneho výboru z opozičných radov poslanec za KDH Marián Kvasnička. Kandidáti Václav Mika a Jaroslav Rezník dostali oproti iným kandidátom v časti vypočutia venovanej odpovediam na otázky poslancov preto viac času, lebo na nich mali poslanci veľké množstvo otázok, dodal Dušan Jarjabek.

Opozícia sa k voľbe nového generálneho riaditeľa spojeného verejnoprávneho média stretne v utorok, pre médiá to uviedol člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Pavol Abrhan (KDH). "Zajtra by sme sa chceli ako členovia výboru - opoziční členovia zísť a pokúsiť sa dospieť k dohode o spoločnom postupe v opozícii a potom budeme informovať svojich predsedov strán a predsedov poslaneckých klubov," konštatoval pre médiá Abrhan. Predpokladá, že "táto dohoda môže byť akceptovaná pri tom, keď bude tento bod zaradený na rokovanie pléna - zatiaľ však nie je žiadna dohoda". Abrhan sa prikláňa k neúčasti opozície na hlasovaní o generálnom riaditeľovi RTVS. Myslí si totiž, že generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková neporušila zákon a teda nebol zákonný dôvod na jej odvolanie. Abrhan potvrdil svoje vyjadrenie z dnešného vypočutia o tom, že v kuloároch sa hovorí o tom, že Smer nie je rozhodnutý medzi dvoma kandidátmi Václavom Mikom a Jaroslavom Rezníkom.

Viskupovič chce verejnú voľbu

Jozef Viskupič (OĽaNO) tvrdí, že rokovací poriadok je nastavený tak, že by voľba šéfa RTVS mala byť verejná. Je zástancom verejnej voľby. Podľa Viskupiča, ktorý je podpredsedom mediálneho výboru, zatiaľ v opozícii platí názor, že odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej nebolo korektné. "Takže zatiaľ máme postoj, že sa na hlasovaní buď nezúčastníme, alebo dáme k tomu stanovisko. Záleží aj od toho, či zase ohnú rokovací poriadok naši kolegovia zo strany Smer a voľbu utajnia," dodal pre médiá Viskupič, ktorý je zároveň predsedom poslaneckého klubu OĽaNO.

Podľa opozície bola generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková odvolaná v rozpore so zákonom. Opozícia v piatok 27. júla vyzvala Smer-SD, aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania M. Zemkovej zdržal voľby nového generálneho riaditeľa. Preto sa opoziční poslanci zúčastnili na vypočutí, ale avizovali, že voľbu budú bojkotovať. Doteraz opoziční členovia mediálneho výboru NR SR pri hlasovaniach spojených s voľbou šéfa RTVS buď odchádzali alebo nehlasovali.

Výbor NR SR pre kultúru a médiá sa v historickej budove NR SR venoval vypočutiu kandidátov na budúceho generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska dnes od 9:00. Výbor predtým krátko rokoval. Na výbore si všetci jedenásti kandidáti vyžrebovali poradie, v akom prezentovali svoje projekty rozvoja a riadenia RTVS. Výbor skrátil vypočutie a kandidáti mali 10 minút na prezentáciu projektu a 10 minút na odpovede na otázky. Kandidáti svoje projekty prezentovali v poradí: Jozef Zima, Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Margita Repková, Václav Mika, Pavel Jacz, Marcel Děkanovský, Ľubomír Belák, Marián Ostatník, Marián Herdel a ako posledný Jaroslav Rezník.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy