Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nový šéf RTVS bude známy v auguste
Zdielať na

Nový šéf RTVS bude známy v auguste

Národná rada SR by mohla nového riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) zvoliť už začiatkom augusta. Ako ozrejmil predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD), vo štvrtok 28. júna nechá výborom odsúhlasiť výzvu, na základe ktorej sa budú môcť uchádzači o post generálneho riaditeľa prihlásiť do výberového konania.

Svoje prihlášky budú môcť kandidáti doručovať od pondelka 2. júla do 17. júla. "Proces výberového konania bude potom pokračovať opäť v mediálnom výbore, v ktorom by mali 18. júla "otvoriť obálky“, a teda oboznámiť sa s kandidátmi," pokračoval Jarjabek. Dodal, že kandidátom musia sedem dní pred verejným vypočutím zaslať pozvánku, aby mali dosť času sa pripraviť.

Nový riaditeľ začiatkom augusta

Samotné verejné vypočutie tak Jarjabek naplánoval na 30. júla. To podľa neho bude trvať najviac jeden a pol dňa. Potom, "do dvoch pracovných dní od verejného vypočutia posledného kandidáta predloží výbor národnej rade návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom,“ ukončil Jarjabek. Národná rada by tak mohla nového generálneho riaditeľa RTVS voliť už začiatkom augusta.

Favorizovať nie je korektné

Jarjabek sa ku konkrétnym menám vyjadrovať nechcel. "Hovoriť o menách je veľkou teóriou, treba dať možnosť každému kandidátovi, aby sa prišiel predstaviť (...) favorizovať niekoho, o kom sa mediálne hovorí, nie je korektné voči tým, ktorí ešte nie sú rozhodnutí,“ skonštatoval.

Zemková skončila

Bývalú generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolala národná rada v utorok 26. júna po necelom roku a pol vo funkcii. Za jej odvolanie v tajnom hlasovaní bolo 82 z 85 prítomných členov Národnej rady (NR) Slovenskej republiky, dvaja boli proti a jeden sa zdržal.

Dôvodom na ukončenie jej pôsobenia bol, že zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy