Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vodičáky pre učenejších. Na Slovensku žije 6 151 ľudí bez vzdelania
Zdielať na

Vodičáky pre učenejších. Na Slovensku žije 6 151 ľudí bez vzdelania

Ak v parlamente prejde novela zákona o cestnej premávke, vodičské preukazy dostanú iba tí, ktorí budú mať ukončenú aspoň základnú školu. Zisťovali sme, či je ukončená povinná školská dochádzka tým pravým kritériom.

Testy urobili za úplatok

Sadnúť si za volant môže každý, kto úspešne zvládne skúšky autoškoly. Ak by poslanci navrhovanú novelu schválili, od novembra by si vodičák mohli urobiť iba tí vzdelanejší.

Existuje totiž podozrenie, že za volant si sadajú aj ľudia, ktorí nevedia čítať ani písať. Aj napriek vysokej vzdelanosti Slovákov sa nájde pár tisícok ľudí bez ukončenia školy. "Bolo zaznamenaných 6151 obyvateľov, ktorí boli starší ako 15 rokov a nemali žiadne vzdelanie," povedal hovorca štatistického úradu Marián Jánošík. "Počula som o prípadoch autoškôl zväčša na východnom Slovensku, kde ľudia sa ani nemusia zúčastňovať na testoch a prakticky získajú vodičák za úplatok," informovala poslankyňa Lucia Nicholsonová.

Autoškola ako motivácia

Poslankyňa národnej rady tak chce zabrániť korupcii v autoškolách a zároveň podnietiť ľudí k dokončeniu aspoň povinnej školskej dochádzky.

"Ja to beriem ako taký motivujúci prvok pre deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev, myslím si, že toto by im mohlo dopomôcť k tomu, že aby mali nejakú motiváciu prečo minimálne sedieť v tých školských laviciach," dodala poslankyňa. Ukončenie základného vzdelania je podľa psychologičky dobrý krok, rozhodne to ale neznamená, že daný človek je zrelý sadnúť si za volant.

"Jedným z tých kritérií je aj stanovená určitá minimálna hranica intelektových schopností. Je jedna z vlastností, ktoré nám pomáhajú riešiť situácie, či už krízové," povedala psychologička Jana Zvarová.

Vietnamci sa naučili naspamäť

Iný názor na celú vec má majiteľ jednej z bratislavských autoškôl. Tvrdí, že mnoho inteligentných ľudí si školu nedokončí napríklad pre rodinné a sociálne pomery a práve tí budú diskriminovaní. "Boli tu Vietnamci, oni v podstate tak sa naučili tie testy, že oni to dokázali vypísať a tomu ani nerozumeli, zase na druhej strane na jazde to všetko dohnal s tým, že ozaj ten žiak bez problémov skúšku urobil," povedal majiteľ autoškoly Arpád Horváth.

Novela zákona o cestnej premávke bude o krok bližšie k schváleniu ak ju poslanci posunú do druhého čítania koncom júla.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy