Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozor na chodcov na priechode! Hrozí vám opäť autoškola
Zdielať na

Pozor na chodcov na priechode! Hrozí vám opäť autoškola

Už mesiac platí novela zákona o cestnej premávke a s ňou aj prísnejšie tresty za ohrozovanie chodcov. Tí, ktorí sa ho v priebehu 12 mesiacov dopustia 3-krát, sa môžu pripraviť na povinné doškoľovanie. Chceli sme sa preto pozrieť, ako na zmenu reagujú vodiči aj chodci.

Do prvého novembra je ohrozenie chodcov na priechodoch závažným porušením cestnej premávky. Čo to však v praxi znamená? V prvom rade treba zastaviť vozidlo v momente, keď je evidentné, že chodec vstúpil do vozovky. "To znamená aspoň jednou nohou na priechode pre chodcov," pripomína dopravný expert Jozef Drahovský.

Vodičom hrozia znovu lavice autoškôl

Povinnosti teda vodičom nepribudli, no prísnejšie sú tentokrát tresty. Ak totiž chodcov za 12 mesiacov ohrozia 3-krát, môžu skončiť v laviciach autoškoly na doškoľovaní. "Nezastavujú, väčšina áut ide ďalej," sťažujú sa ľudia. "Som tiež vodič, myslím si ale, že chodci to niekedy zneužívajú," sťažujú sa zase vodiči.

Problémom sú však aj viacprúdové vozovky. "Vodič vozidla, ktoré ide tým istým smerom, musí zastaviť, ak iné vozidlo zastaví na priechode pre chodcov," upozorňuje Igor Dolanský zo Slovenskej komory autoškôl. Ohľaduplnosť však podľa expertov chýba naozaj aj chodcom.

Neohľaduplní a drzí sú aj chodci

Niektorí chodci "skočia" do vozovky aj autu, ktoré už nemá veľkú šancu pribrzdiť. Pre chodcov je povinnosť sa presvedčiť, či tak môžu urobiť vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť vozidiel pred priechodom," dodáva Drahovský.

Sú však aj takí, ktorí sa tesne pred priechodom zarozprávajú. Nezmyselné postávanie pred priechodom je pritom v niektorých krajinách zakázané. Inde zase ako signál pre vodičov stačí, keď chodec stojí na obrubníku.

No a chodcom jedna povinnosť od novembra pribudla. Na priechodoch musia vždy dať prednosť električkám.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy