Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nešetrite na autoškole! Pre lacnú cenu môžete prísť o vodičák...
Zdielať na

Nešetrite na autoškole! Pre lacnú cenu môžete prísť o vodičák...

Chcete sa stať šoférom a rozmýšľate, že sa zapíše do autoškoly? V tom prípade si dajte si pozor cenu. Príliš lacné autoškoly sú síce na prvý pohľad lákavé, no konečnom dôsledku vás môžu vyjsť poriadne draho. Dokonca sa môže stať, že prídete aj o vodičský preukaz.

Nedajte sa zlákať lacnou cenou autoškoly. Cenu totiž znižuje menší počet hodín strávených za volantom či za lavicou pri výučbe teórie. A to je protizákonné! "Existuje učebná osnova, ktorá je záväzná pre všetky autoškoly," tvrdí Igor Dolanský zo Slovenskej komory výcvikových zariadení a autoškôl. Zákon presne stanovuje počet hodín teórie aj praktických jázd, ktoré musí každá autoškola poskytnúť. 

Napríklad v skupine B, ktorá je najbežnejšou skupinou, musíte absolvovať minimálne 35 hodín teórie a 41 hodín praktického výcviku. Pričom teoretickej príprave zameranej na pravidlá cestnej premávky sa musíte venovať 20 hodín. Autoškola vám ďalej musí poskytnúť 3 hodiny náuky o vozidlách a ich údržbe a rovnaký čas sa musí venovať aj teórii vedenia vozidiel. Na zásady bezpečnej jazdy je vyhradených 6 hodín.

Ak neabsolvujete predpísaný počet hodín teórie a praktického výcviku, porušujete zákon. V prípade, že by sa prišlo na to, že vás autoškola pustila ku skúškam bez toho, aby ste všetky tieto hodiny absolvovali, hrozí jej odobratie registračnej listiny.

Ani vy ako absolvent takéhoto neplatného kurzu v podstate nič neušetríte. Práve naopak! Hrozí vám, že si kurz bude musieť zopakovať v inej autoškole. Dokonca vám môžu odobrať už udeleného vodičského oprávnenia.

Isifa/ Ilustračné foto

Súvisiace články