Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Jedzte hmyz, radí EÚ! Zabránime tak potravinovej kríze
Zdielať na

Jedzte hmyz, radí EÚ! Zabránime tak potravinovej kríze

Európska únia chce, aby sme začali jesť hmyz. Čím skôr začneme, tým lepšie. Okrem zdravotných benefitov by sme týmto krokom mali zabrániť potravinovej kríze na starom kontinente. Brusel už začal so skúmaním nutričnej hodnoty jednotlivých druhov hmyzej ríše a dosiaľ na to minul milióny eur.

Na svoje by si malo prísť nielen životné prostredie, ale aj naše žalúdky. Má to len jeden drobný háčik. Treba presvedčiť konzervatívnych Európanov, že hmyz im bude chutiť. Pred časom sme sa vybrali na pozorovaciu misiu do Ázie. Výsledok bol skutočne prekvapujúci. Hmyz chutil ako zemiakové chipsy.

"Príprava je jednoduchá, stačí to rýchlo opražiť, nasoliť a mierne okoreniť. Hmyz obsahuje veľa bielkovín a je vraj dobrý aj na potenciu," prezradil jeden z predavačov hmyzu.

Kobylky, červíky a termiti majú množstvo ďalších výživných látok, produkujú menej skleníkových plynov a spotrebujú menej potravy ako dobytok. Je teda celkom možné, že už o niekoľko rokov budeme hmyz bežne kupovať v potravinách ako teplé rožky.

TV JOJ

Súvisiace články