Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Uštipnutie hmyzom nepodceňujte, môže vás to zabiť...
Zdielať na

Uštipnutie hmyzom nepodceňujte, môže vás to zabiť...

V nemocniciach pribúda pacientov s komplikáciami po uštipnutí hmyzom. Ich príčinou je alergická reakcia, ktorú môžu vyvolať aj niektoré druhy potravín. V krajnom prípade a pri zanedbaní hrozí až smrť.

Kristína bola na dovolenke v Barcelone a pochutnávala si na dobrom jedle, keď jej telo zrazu začalo reagovať nečakane. "Opuchla som, cítila som, že sa niečo deje. Nemohla som dýchať," hovorí Kristína.

Na to, aby sa u vás objavili problémy, nemusíte byť alergik. Môže sa to stať aj zdravému človeku. Stačí oslabená imunita, stres v práci alebo cudzokrajné ovocie či nebezpečný hmyz. Stačí jedno bodnutie a máte pokazenú dovolenku. Tu nájdete zoznam praktických rád pri poštipnutí hmyzom

Na koži sa môže objaviť svrbenie, začervenanie, opuch a pálenie. Tieto príznaky netreba podceňovať, pretože môžu znamenať ohrozenie života, takzvaný anafylaktický šok. Reakcia sa môže objaviť do niekoľkých minút či dokonca sekúnd. Bez rýchlej pomoci hrozí smrť.

Ak sa objavia ťažkosti s dýchaním, treba okamžite volať záchranku. Ak napríklad cestujete do zahraničia, je dobré sa vopred pripraviť a v prípade problémov mať pri sebe prvú pomoc.

turistika_skupinka ľudí v tráve_príroda_hory

ISIFA

Súvisiace články