Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Biznis rozbehnete veľmi ťažko, pomôže Úrad práce
Zdielať na

Biznis rozbehnete veľmi ťažko, pomôže Úrad práce

368 tisíc Slovákov nemá prácu. Toto nelichotivé číslo aktuálne zverejnil Štatistický úrad. Ak rozmýšľate nad podnikaním, určite si kladiete otázku - kde na to vziať peniaze. Odpoveď sme hľadali u tých najskúsenejších - podnikateľov. Zdá sa však, že tých možností na Slovensku začínajúci podnikateľ veľmi veľa nemá.

Čím vyššia nezamestnanosť,...

Peniaze môže dostať začínajúci podnikateľ od Úradu práce. Nie je to veľa, ale lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. "Výška sa odvíja od miery nezamestnanosti v regióne. Čím vyššia nezamestnanosť, tým vyšší príspevok," povedal hovorca ústredia práce Peter Zeman.

V Prešove to teda môže byť maximálne 3 900 eur, v Žiline 2 500 a v Bratislave 1 850 eur. Pre niekoho je to málo, pre niekoho veľa. "Keďže mám biznis, v ktorom ide o moju vlastnú prácu, tá kapitálová náročnosť bola veľmi nízka," hovorí Ján Solík, finančný poradca. "Čo sa týka zariadenia - určite to nie je dosť. Postačí to na administratívne veci iba," tvrdí majiteľka cukrárne Ida Ludviková.

Podpora len obmedzená

Ani na Ministerstve hospodárstva cukrárke Ide nepomohli. Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania pozastavila poskytovanie zvýhodnených pôžičiek. "V súčasnosti agentúra pracuje na spustení nového Mikropôžičkového programu. Vzhľadom na nedostatočné finančné krytie zo štátneho rozpočtu bude podpora len veľmi obmedzená," informovala hovorkyňa Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Katarína Schmidtová.

Z banky zasa Ida odišla z dlhým nosom. "Vy keď nevykazujete obraty za 2 roky - daňové priznanie, tak vám úver nedá banka, hovorí Ludviková. IT-čkárka Petra skúšala šťastie v eurofondoch. Dúfala, že jej Európa aspoň z časti preplatí nákup techniky. "Sledovala som výzvy. Väčšina tých výziev však nepasovala na náš typ podnikania," povedala majiteľka portálu Petra Bobišová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články