Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
POROVNANIE. Nákupy za hranicami Slovenska. Takto to dopadlo
Zdielať na

POROVNANIE. Nákupy za hranicami Slovenska. Takto to dopadlo

Predvianočné nákupy nie sú iba hračky pre deti či papuče pre manžela, ale najmä veľké množstvo jedla. Potraviny na štedrovečerný stôl si plánujú nakúpiť mnohí Slováci v zahraničí, pretože si myslia, že ušetria.

Rakúsko: Potraviny nie, benzín áno

V rakúskej dedinke, ktorá je od Bratislavy vzdialená len 15 minút autom by sa gazdinky, ktoré radi ušetria príliš nepotešili. Kilo kuracích pŕs tu stojí 11 €. Ušetriť sa však dá na masle, ktoré stojí o 80 centov ako to slovenské a lacnejší je aj cukor - o 20 centov. Okrem toho sme kúpili ešte liter mlieka a desať vajec.Za nákup týchto základných potravín sme zaplatili 17,25 €. Na Slovensku sme platili 14,15 centov. 

U našich západných susedov sa ale oplatí tankovať. Na náhodne vybranej pumpe stál liter benzínu 1,45 eur. Na 45-litrovej nádrži sa dajú ušetriť aj štyri eurá.

Porovnanie cien v Rakúsku a na Slovensku

SlovenskoRakúsko
1 kg cukru 1,39 €1,19€
1 kg kuracích pŕs7,99 €10,99€
1l mlieka 0,69 €1,09 €
1 maslo2,19 €1,39 €
10 vajec1,89 €2,59 €
SPOLU14,15 €17,25 €

Zdroj: TV JOJ

Maďarsko: Potraviny áno, benzín nie 

Na parkovisku hypermarketu v maďarskom Komárome nájdete až tretinu áut zo Slovenska. Za päť položiek základných potravín sme v Maďarsku zaplatili 3 553 forintov. Čo je v prípade, ak si forinty kúpite v zmenárni, v prepočte 13,06 €. Všetky potraviny boli od maďarských výrobcov.

Ak sa však vyberiete na nákupy do Maďarska, natankujte ešte doma. U južných susedov kúpite 95-oktánový benzín o 7 centov a naftu o 5 centov drahšie.

Poľsko: Aj potraviny aj benzín lacnejšie

Rovnaký nákup ako v rakúsku či v Maďarsku vás v Poľsku vyjde neporovnateľne lacnejšie. Platili sme zaň v prepočte na eurá, 7,30 €. Popri bežných nákupoch sa oplatí aj tankovať. Benzín je totiž v Poľsku lacnejší o niekoľko centov. Kým na Slovensku benzín stojí približne 1,5 €, v Poľsku natankujete o 20 centov lacnejšie. Nákupná turistika do Poľska tak pre Slovákov stále vyzerá atraktívne.

Ekonómovia by napriek tomu boli radšej, keby sme peňaženky vyťahovali iba dom. "Ak nakupujeme v zahraničí, tak dáme zarobiť zahraničným obchodníkom a to sa premieta aj do našich ekonomických čísiel," hovorí analytička Eva Sadovská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články