Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sú biopotraviny lepšie? Jasný verdikt stále neznámy
Zdielať na

Sú biopotraviny lepšie? Jasný verdikt stále neznámy

Diskusia o tom, či sú biopotraviny skutočne lepšie pre naše zdravie, a teda sa oplatia aj za vyššiu cenu, neustále vrú v Spojených štátoch. Jedným z dôvodov je aj skutočnosť, že súhrnné výsledky počas 40-ročného štúdia nie sú jasné.

Táto téma sa dostala na pretras v momente, keď rozsiahla štúdia vedcov z Univerzity Stanford preukázala, že biopotraviny, známe aj pod označením organické, nemajú viac výživných látok než bežné produkty, hoci obsahovali menej pesticídov. Vedci, ktorí posúdili 237 rôznych štúdií, nezistili ani to, že by organické mäsá boli zdravšie.

"Ked sme s týmto projektom začali, mysleli sme si, že pravdepodobne nájdeme nejaké zistenia, ktoré podporia presvedčenie o vyššej kvalite biopotravín, než majú bežné potraviny," uviedla doktorka Dena Bravataová z univerzity Stanford. "Boli sme rozhodne prekvapení, že to tak nebolo," dodala hlavná autorka štúdie.

Vedci uviedli, že bežné ovocie a zelenina mali viac zbytkov pesticídov než ich organické ekvivalenty, ale tieto stopy pesticídov boli prakticky vždy v rámci povoleného množstva.

Lepšie nutričné hodnoty

V roku 2011 vedci z univerzity v britskom Newcastle došli k inému záveru, keď urobili analýzu údajov z rovnakých 237 štúdií prevedených počas posledných 40 rokov. Ich výskum, ktorý príliš veľa pozornosti nevzbudil, zistil, že geneticky neupravené ovocie a zelenina majú lepšie nutričné hodnoty. Okrem iných prínosov obsahujú viac vitamínu C než bežné ovocie a zelenina.

Nedostatok jednoznačných záverov vyústil v zaujímavý vývoj. Americká akadémia pediatrov oznámila, že žiadna vedecká štúdia nepotvrdila, že by boli biopotraviny zdravšie. Pediatri odporučili, aby deti konzumovali širokú škálu ovocia a zeleniny bez ohľadu na to, či sú bio alebo nie. "Z dlhodobého hľadiska zatiaľ neexistuje jasný dôkaz, že konzumácia organickej stravy vedie k zlepšeniu zdravia alebo menšiemu riziku chorôb," uvádza sa v stanovisku pediatrickej akadémie.

Rodičia chcú dávať deťom bio, je to drahé...

Mnohí rodičia by boli radi, keby deťom a predovšetkým batoľatám mohli dávať ovocie a zeleninu v bio kvalite, ale stopku často predstavuje cena. Trh s biopotravinami má už teraz hodnotu 31 miliárd dolárov ročne a každý rok rastie o ďalších desať percent. "Nechceme rodiny, ktoré sa rozhodnú konzumovať menšie množstvo drahších biopotravín, a teda znížia celkový príjem zdravých potravín," uviedla Janet Silversteinová z Americkej akadémie pediatrov

"Najdôležitejšie je, aby deti jedli zdravú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné alebo odtučnené mliečne produkty. Či už sú bežné alebo organické," dodala. "U tohto druhu stravy je preukázaný prínos pre zdravie." Štúdia zistila, že podľa niektorých výskumov je v biopotravinách menšia prítomnosť stopového množstva pesticídov a že biohovädzie obsahuje menej baktérií odolných voči antibiotikám.

Porovnávať bio a normálne potraviny je komplikované

David Haytowitz, odborník na výživu amerického ministerstva poľnohospodárstva si myslí, že porovnávať bio a bežné produkty je komplikované. "Je veľmi ťažké porovnávať, pretože existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú nutričný obsah plodiny," vysvetlil. "Takže pokiaľ niekto neurobí výskum, keď vedľa seba vysadia konkrétne plodiny v bežnej aj biokvalite. Potom nebude porovnávanie jednoduché," dodal.

Američania siahajú po biopotravinách z celej škály dôvodov. "Väčšina ľudí, ktorí začínajú jesť organické potraviny sa chce vyhnúť pesticídom a ďalším látkam, ktoré potraviny kontaminujú," uviedol nutričný expert David Schardt. Pretože aj keď pesticídy zostávajú aj v bežných potravinách pod hranicou povolenou úradmi, ľudia sa chcú aj tohto "legálneho" množstva pokiaľ možno vyvarovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články