Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chrípka, prechladnutie, angína? Takto ani nepríde...
Zdielať na

Chrípka, prechladnutie, angína? Takto ani nepríde...

Jeseň - to je obdobie obľúbené nielen pre tých, ktorí už mali výnimočne teplých letných dní po krk, ale, bohužiaľ, aj pre vírusy a chrípkové epidémie. Aby čakárne u lekárov v nasledujúcich týždňoch neboli plnšie, ako MHD v rannej špičke, mali by ste naštartovať svoju imunitu.

Zbytočne deti nenaobliekávať

Natália, ktorá čaká už tretie bábätko vie, o čom je reč a chrípkovému obdobiu sa úspešne vyhýba. Hovorí, že na to stačia len staré dobré rady. "Čo najviac vitamíny, chodiť von za každého počasia, či fúka vietor, či prší a zbytočne ich neobliekať," tvrdí mamička Natália. 

A tu býva najčastejší problém, s ktorým sa detská lekárka stretáva - neprimerané obliekanie. "Mamičky majú sklon obliekať deti o niečo viac, si neuvedomujú, že tie deti sú  v pohybe a sa potia. Čiže to spotenie a ochladenie je veľmi nepriaznivý faktor," opisuje detská doktorka MUDr. Monika Antošová.

Radšej vonku, než v centrách

Ak ešte dieťa chrípku nemá, pomôže aj tmavé ovocie, ktoré má v sebe množstvo antioxidantov ale aj južné ovocie či zelenina. A ak máte pocit, že to nestačí, môžete pridať aj vitamín C, nie však v prehnanom množstve. A okrem toho pravidelne doma vetrať! A ešte niečo. Nie je pohyb ako pohyb. "Vyhýbať sa preplneným priestorom, takže radšej uprednostniť prechádzku vonku v prírode ako v nákupnom centre," dodala doktorka.

A podobne ako u detí je to aj s dospelými. Ak ešte neležíte v posteli s horúčkou, ako prevenciu okrem ľahších jedál a najmä rýb odborníci odporúčajú zázvor, ktorý má protizápalové účinky. "Prevencia je, že to neriešim v tom mesiaci, kedy začínajú vírusové ochorenia, čiže to je tento mesiac, to znamená riešim to celý rok. Nejakým športom, riešim to otužovaním dostatočným oddychom, spánkom relaxáciou - v dnešnom rozbehanom svete ľudia jednoducho veľmi často ochorejú, pretože si nedoprajú dostatok oddychu a kľudu," dodáva imunológ MUDr. Boris Hruškovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články