Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zákaz dovozu potravín. Sami by sme sa neuživili
Zdielať na

Zákaz dovozu potravín. Sami by sme sa neuživili

Čo myslíte, ako by sme sa mali, keby k nám prestali dovážať potraviny z iných krajín, Možno si hovoríte, že by sme to ani nepocítili, veď podmienky na chov, či pestovanie predsa máme. Ale realita je úplne iná. Slovensko je v potravinovej sebestačnosti na chvoste európskych krajín.

"Keby sme okamžite dnes zastavili všetky dovozy, tak by sme neboli sebestační vo všetkých komoditách a trvalo by to dlhší čas," uviedol Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory (SPPK). Slovák pomaly pohár trpezlivosti s poľskými potravinami preteká. Najradšej by boli, ak by sa ich dovoz zakázal.

Po vstupe EÚ sa objem znížil

"Problém by nastal so surovinou pri výrobe, ktorá sa nedá nahradiť zo dňa na deň. Jablká, olejniny, ošípané, hydina," tvrdí hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Gulová. Obávať by sa nemuseli pivári, ako tak by sme si vystačili aj s hovädzinou, cukrom, mliekom či vajcami. Ostatné komodity by potrebovali čas, kým by sa ich produkcia zvýšila. Vrátane bravčoviny, ktorej sme mali ešte pred 15 rokmi aj na vývoz.

Už po revolúcii to pomaličky začalo ísť s produkciou dole vodou, no za skutočne čierny deň slovenského poľnohospodárstva označujú všetci svorne jednu udalosť. "Kým sme nevstúpili do EÚ, to bolo jednoduchšie," uviedol mliekar Bohuš Kaliarik. "Pred vstupom do EÚ sme denne porážali 40 tisíc, dnes porážame 20 tisíc kureniec," tvrdí hydinár Timotej Husár.

Málo kupujeme slovenské výrobky

Síce sa radi búchame do pŕs, ako kupujeme len slovenské výrobky, no skutočnosť o tom nesvedčí. Aj preto sa postupne domáca produkcia znižovala, až sme sa v potravinovej sebestačnosti ocitli na chvoste únie. Veľké krajiny taký stav nedopustili, a ani naši susedia sa zjavne nenechajú valcovať konkurenciou zo zahraničia.

Pozitívne však je, že ak by bolo treba, slovenskí poľnohospodári by vedeli zabrať. "Kapacity v potravinárskom priemysle sú naplnené len na polovicu, takže v krátkom čase by sa dalo produkciu potravín zvýšiť," dodáva Galová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy