Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rok 2012 podražel. Ceny porastú aj tento
Zdielať na

Rok 2012 podražel. Ceny porastú aj tento

Keby ste mali pocit, že tie eurá sú stále guľatejšie a rýchlejšie sa kotúľajú aj z vašich z peňaženiek, máte pravdu. Nie, žeby za to mohli samotné eurá, ale pravdou je, že ich potrebujeme na bežný nákup viac ako pred rokom.

Hore išlo nielen vzdelanie, ale aj bývanie

"Za tovary a služby sme si medzriročne priplatili na viac o 3,2 percenta," informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Hitparádu zdražovania viedli najmä potraviny, ale aj vzdelávanie. Takže, keď máte veľkú rodinu a chcete mať múdre deti a pritom málo zarábate, tak si môžete zablahoželať.

"Najviac zdraželo: vzdelávanie, potraviny a nealko, zdravotníctvo," dodáva Sadovská. Nezdraželo nám len vzdelávanie, jedlo, či spása nášho zdravia. Hore išlo aj bývanie, voda, elektrina, či plyn. O tri percentá. Nárast cien nás neminie ani tento rok. Údajne bude však znesiteľnejší ako minulý.

Platy určite neporastú

"V roku 2013 očakávame pomalšie zdražovanie ako vlani. Do 3 percent," hovorí Sadovská. Zdražovanie vždy najviac bolí, keď nieto práce, prípadne je zle platená. Tieto faktory Slovensko spĺňa. Ešte aj tí, ktorí si prácu udržia, sa nemôžu priveľmi vytešovať, lebo platy im pravdepodobne neporastú.

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy